Gaši u ime vlasnika "žute kuće" sprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte! Fila: Obična lakrdija

10.03.2021

07:16 >> 09:40

0

Gaši je rekao da će Del Ponteovu tužiti jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dik Marti za njegov l

Gaši u ime vlasnika "žute kuće" sprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte! Fila: Obična lakrdija
Profimedia - Copyright Profimedia

Prištinski advokat Tom Gaši najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

U objavi na Fejsbuku naslovljenoj „Braneći nacionalne vrednosti Albanije, braneći OVK, protiv Specijalnog suda“, advokat koji se do sada isticao po odbrani „Udruženja veterana OVK“ naveo je da u svojstvu advokata i po ovlašćenju Mersina Katućija priprema krivičnu prijavu protiv švajcarskog senatora Dika Martija.

Tvrdi da je on navodno „tajno i maskiran“ boravio na imanju i u Katućijevoj kući u selu Gur, pored grada Burelja u Albaniji.

– Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK, tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu – naveo je ovaj advokat, a prenosi Kossev.

– Lažni izveštaj Dika Martija zaveo je Savet Evrope, koji je ovlastio američkog tužioca u okviru EULEKS-a Klinta Vilijamsona da istraži ove navode, a 82 poslanika Republike Kosovo u avgustu 2015. godine dovedena su u zabludu, a da uopšte nisu posedovala izveštaj Klinta Vilijamsona izglasali su Specijalni sud – tvrdi ovaj advokat, dodajući da ni izveštaj Klinta Vilijamsona „nije potkrepio lažne navode Dika Martija“.

Krivične prijave i građanske tužbe biće podnete i protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, jer je u svojoj knjizi, kako on tvrdi, koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK koje je Dik Marti kasnije koristio za izveštaj.

Pročitajte još

Krivična prijava biće podneta i protiv šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku UNMIK-a Hosea Pabla Barajbara, koji je takođe, kako navodi Gaši, ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali „do kojih nikada nije došao“.

Navodi da usled toga treba pokrenuti pravni postupak za raspuštanje Specijalnog suda stvorenog „klevetom i lažnim izjavama“.

– Dužnost Albanije i Kosova je da znaju istinu, a istina je da je sve što je lažno nameštao Dik Marti, čija je posledica Specijalni sud, ocrnila čitavu albansku naciju – lažima Dika Martija – navodi se u saopštenju.

– Naročito je okaljano Kosovo, posebno bivši pripadnici OVK – dodaje on.

FILA: OBIČNA LAKRDIJA

Advokat Toma Fila ocenuje da je najava prištinskog advokata samo pokušaj plasiranja priče “u službi dokazivanja velikog patriotizma kosovskoj javnosti i političarima”.

– Njegove tvrdnje da je izveštaj Dika Martija lažan ne bih ni da komentarišem. Kome će da ih tuži i koga da tuži? Njegova najava tužbe je verovatno političke prirode da bi pokazao svoj, ja bih rekao, lažni patriotizam. Takvih primera je mnogo i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj – rekao je Fila za portal Kosovo online.

Prema njegovim rečima, Gaši je dobro svestan činjenice da takva tužba nije utemeljena na pravnim principima i da od toga nema ništa.

– Sve je to obična lakrdija i komedija – ocenio je Fila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: koSSev

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike