Stanovi, čamci, njive i livade i pokoji "harli": Imovinske karte političara i državnih službenika

11.03.2021

06:30 >> 08:25

0

Javni funkcioner je onaj koga su direktno birali građani ili ga je imenovala, odnosno postavila, državna institucija

Stanovi, čamci, njive i livade i pokoji "harli": Imovinske karte političara i državnih službenika
Copyright Ata images, Profimedia/ilustracija 24sedam

Imovina političara, ali pre svega državnih funkcionera koji primaju platu iz budžeta, oduvek je budila pažnju “običnog” čoveka, ali i nadležnih organa koji se bave suzbijanjem korupcije.

Prema važećem zakonu, javni funkcioneri su u obavezi da prijave svoju imovinu da ne bi dolazilo do zloupotreba i korupcije tokom njihovog mandata, te da bi se uporedilo da li je došlo do nerealnog bogaćenja tokom službovanja.

I dok sve to na papiru piše, u praksi vidimo da pojedini funkcioneri svoju imovinu, pa i prihode, ne prijavljuju, dok drugi poštuju slovo zakona.

Prema prijavljenim podacima iz registra imovine i prihoda javnih funkcionera, Agencije za sprečavanje korupcije, može se videti ko su najimućniji srpski političari, kao i šta od pokretne i nepokretne imovine poseduju najviši državni funkcioneri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prihoda, prema podacima Agencije za suzbijanje korupcije, na mesečnom nivou prima platu od 157.262 dinara, a u vlasništvu ima garsonjeru od 30 kvadrata koju je kupio.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ima mesečne prihode od 128.585 na ime plate i 33.148 na ime paušala od Skupštine Srbije. Suvlasnik je trosobnog stana od 119 kvadrata do kog je došao otkupom i kreditom. Nije naveo da ima druge nepokretnosti niti pokretnu imovinu, pa čak ni automobil.

Ivica Dačić Profimedia

Ana Brnabić, kao predsednica Vlade, prima 128.320 dinara. Kupila je stan i potkrovlje od 327 kvadrata, kao i garažu od 19 kvadrata, dok je nasledila četvorosobnu kuću od 167 kvadrata i jednosobnu kuću od 30 kvadrata. Poseduje i automobil koji je uzela na lizing.

Ana Brnabić Profimedia

Godinama unazad važi za najimućnijeg, a to i ne čudi jer Dušan Bajatović mesečno inkasira četiri miliona dinara na ime pozicije generalnog direktora JP “Srbijagas” Novi Sad, kao narodni poslanik, član nadzornog odbora AD “Jugorosgaz”, kao predsednik Nadzornog odbora Podzemno skladište gasa “Banatski Dvor” i direktor u “Gastransu” d. o. o. Novi Sad. Vlasnik je dveju vikendica, na desetine parcela, njiva i voćnjaka, kao i dva automobila, prikolice, čamca, kamiona, traktora…

Dušan Bajatović Ivica Veselinov / ATAImages

Nenad Popović, ministar bez portfelja, nije prijavio mesečne prihode, ali zato jeste nekretnine i akcije u kompanijama u Rusiji, koje ukazuju na imovno stanje ovog političara. Naime, Popović je kupio, kako je prijavio, dva stana, jedan trosoban od 78,70 kvadrata i drugi dvosoban od 62,24 metra kvadratna. Uz to je kupio i garažu sa četiri garažna mesta od 48 kvadrata. Uz sve to ima i pet hektara zemlje. U tim garažama verovatno čuva kupljene ski-sanke, motocikl “harli dejvidson”, četvorotočkaš “polaris” i jedan čamac. Uz sve to, u mnogobrojnim firmama, pre svega u Rusiji, ima akcije, i to vrednosti više od 300.000 evra.

Nenad Popović Tanjug/Zoran Žestić

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, mesečno zarađuje 570.641 dinar, a na toj poziciji je od 6. avgusta 2012. godine. Kupila je stan, četvorosoban, od 134 kvadrata.

Jorgovanka Tabaković MilošTešić/ATAImages

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prijavio je Agenciji mesečnu platu od 225.841 dinar, kao i vlasništvo polovine trosobnog stana od 107 kvadrata, do koga je došao, kako je navedeno, prodajom imovine. Takođe poseduje i polovinu parking-mesta koje je kupio. Odlukom Saveta ministara, u službene svrhe koristi kuću od 310 kvadrata i garažu od 59 kvadrata.

Aleksandar Vulin Profimedia

Ni imovina Novice Tončeva, ministra bez portfelja, nije mala. Naime, osim što na mesečnom nivou u Vladi inkasira 116.905 dinara, od Fudbalskog saveza Srbije, gde je zadužen za region Istočne Srbije, prima 106.000 dinara. Dok nije ušao u Vladu, njegovi prihodi, bar prema prijavi u Agenciji, bili su znatno veći, te su na mesečnom nivou iznosili više od 300.000 dinara. Da su ti prihodi više nego dobri, svedoči činjenica da je kupio trosoban stan od 72 kvadrata, trosobnu kuću od 118 kvadrata i četiri ara zemljišta, dok je prenosom postao i vlasnik trosobnog stana, sagradio je kuću od 120 kvadrata i poslovni prostor, te poseduje stovarište i strugaru na 22 hektara.

Novica Tončev Tanjug/Tanja Valić

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević nije prijavila platu za tu poziciju, ali zato ima redovne mesečne prihode kao član Upravnog odbora Fonda za razvoj, i to mesečno 58.000 dinara, zatim kao vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici – 30.000, kao vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu – 147.025, te za naučni rad kroz projekte Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – još 37.051 dinar. Vlasnik je polovine trosobnog stana 0d 98 kvadrata koji je kupila, kao i automobila “audi a3”.

Darija Kisić Tepavčević Tanjug/Zoran Žestić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prijavio je Agenciji, stupajući na dužnost u Vladu Srbije, da poseduje četvorosoban stan od 148 kvadrata i garažu, koje je, kako piše, kupio, dok je na poklon dobio “BMW 750” limuzinu.

Tomislav Momirović  Tanjug/ Dragan Kujundzić

Ministarka privrede Anđelka Atanаsković prijavila je platu od 107.000 dinara, mesečnu naknadu iz Fonda za razvoj od 59.000, kao i da je vlasnik trećine dvosobne kuće od 60 kvadrata koju je nasledila, dok je kupila automobil iz 2008. godine. Prijavila je i da za službene potrebe koristi trosoban stan od 120 kvadrata.

Anđelka Atanasković Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević izjavila je da se pojam javni funkcioner u Zakonu o sprečavanju korupcije odnosi na lica koja su neposredno birana od strane građana, kao i na lica koje bira, postavlja ili imenuje Narodna skupština, predsednik Republike, Skupština AP Vojvodina, Vlada Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave. Pojam javni funkcioner se odnosi i na lica koja bira Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud, rekla je ona u parlamentu.

Jelena Žarić Kovačević A.K./ATAImages

Ministarka kulture Maja Gojković prima mesečno 120.000 dinara na ime plate i skoro 65.000 kao predsednik odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Vlasnik je dvosobnog stana od 54 kvadrata koji je dobila u nasledstvo, zatim trosobnog stana od 102 kvadrata koji je, kako navodi, kupila, trosobnog stana od 75 kvadrata koji je nasledila, još jednog trosobnog stana od 105 kvadrata isto nasleđenog, zatim dvosobnog stana, pa trećine zgrade od 137 kvadrata, takođe nasleđene, po trećine dve porodične stambene zgrade ukupne površine 140 kvadrata, što je takođe nasledila. Uz to, vlasnik je i mnogobrojnih njiva, zemljišta, vinograda, voćnjaka, pa i građevinskog zemljišta. Kako piše, sve je nasledila. Ima i auto “pežo 5008”, koji je kupila.

Maja Gojković Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali prijavio je platu od 103.233 dinara i mesečni prihod od 43.000 na ime članstva u Upravnom odboru Fonda za razvoj Republike Srbije. Kupio je petosoban stan od 127 kvadrata, kao i garažu, dok je nasledio trosoban stan od 77 kvadrata i jednosoban apartman od 39 kvadrata.

Siniša Mali Tanjug/Rade Prelić

Ministar sporta Vanja Udovičić, od svojih prihoda – a prijavio je ministarsku platu od 110.000 dinara, kupio je garsonjeru, zgradu sa garažom i dvorištem od 715 kvadrata, trosoban stan od 82 kvadrata, tri pašnjaka, tri oranice, ali i dva automobila, i to “mercedes” i “opel korsu”, kao i jedan čamac.

Vanja Udovičić Tanjug/Zoran Žestić

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, osim plate od 100.000 dinara, kako je prijavila Agenciji, ima četvorosoban stan od  167 kvadrata do kojeg je došla adaptacijom, zatim dvosoban stan od 67 kvadrata koji je nasledila, dvosoban stan od 53 kvadrata koji je kupila i jednosoban apartman od 30 kvadrata, koji je takođe kupila. Njen beogradski kolega Zoran Radojičić ima prihode od 120.000 dinara za tu funkciju i 26.000 dinara na Medicinskom fakultetu. Pored automobila, kupio je četvorosoban stan, zatim nepunih 30 ari zemljišta i polovinu vikendice od 150 kvadrata u izgradnji. Gradonačelnik drugog po veličini grada u Srbiji Novog Sada Miloš Vučević ima platu od 113.844 dinara, a kupio je četvorosoban stan od 86 kvadrata, zatim dvosoban stan od 50 kvadrata i garažu od 15 kvadrata.

Dragana Sotirovski Tanjug/Dimitrije Nikolić

Zoran Radojičić Tanjug/Zoran Žestić

Miloš Vučević Tanjug/Jaroslav Pap

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike