Sablja, grb, durbin, lepeza, lula mira: Vučić dobio najviše poklona, a evo i šta je bio najskuplji poklon za srpske funkcionere

19.02.2021

06:10 >> 13:05

0

Predsednik Republike, Narodna skupština, Ministarstvo odbrane i Vojnoobaveštajna agencija su najažurnije u prijavljivanju poklona

Sablja, grb, durbin, lepeza, lula mira: Vučić dobio najviše poklona, a evo i šta je bio najskuplji poklon za srpske funkcionere
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je funkcioner koji je u 2019. godini primio i prijavio najveći broj poklona – 121, sledi bivša predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sa 60 poklona, dok je bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin treći sa 56 poklona, objavila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Najskuplji poklon bio je vredan 1,2 miliona dinara, a reč je o bisti Dostojevskog od bakra.

Ministarstvo za Rad Zapošljavanje Boračka i Socijalna pitanja

Među poklonima koje su funkcioneri prijavili u 2019. godini su zlatnik, bodež, album, bure, grb, durbin, eksterna baterija za mobilni telefon, zbirka dela iz Državne moskovske galerije Aleksandar Šilov, zvučnik LG-Bluetooth, značke, zidni sat, košulja, lepeza, lula mira, maska, medalja, krigla za pivo, minđuše, oslikana zgrada parlamenta na porcelanu, ručni sat, sekira, puška, pehar, reljef, tanjir, tapiserija, sablja, mini replika kineskog satelita, model kineskog voza, cveće, činija, šnale za kravatu, šorts, torba, topuz, hrana, cvetni aranžman u staklenoj vazi…

pročitajte još

Vrednost poklona koji su funkcioneri primili kreće se i do 1,2 miliona dinara, dok za 260 poklona novčana vrednost još nije utvrđena, odnosno procena je u toku.

Najviše je poklona do 3.000 dinara, ukupno 228, a od toga, funkcioneri su 133 poklona zadržali, dok je 95 poklona prešlo u javnu svojinu.

Prema poslednjem izveštaju za 2019. Agencija je navela da su funkcioneri prijavili 681 poklon, što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo 668 poklona.

Najveći broj prijavljenih poklona evidentiran je 2017. i to je bilo 729 poklona, dok je najmanje bilo 2014. godine – 477.

Protokolarni poklon definisan je članom 2. Zakona o Agenciji kao poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica, koji je primljen prilikom službene posete ili  drugim sličnim prilikama. Prigodni poklon definisan je odredbom člana 4. stav 3. Pravilnika o poklonima kao poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Najviše je bilo protokolarnih poklona – 505, dok je prigodnih 176. Manji broj poklona su funkcioneri zadržali u ličnoj svojini – 134, dok je 547 poklona prešlo u javnu svojinu.

pročitajte još

Predsednik Republike, Narodna skupština, Ministarstvo odbrane i Vojnoobaveštajna agencija su najažurnije u prijavljivanju poklona.

Ako se posmatra po državama, najveći darodavci su bili iz Srbije, zatim iz Kine, Rusije, Belorusije, dok su međunarodne organizacije darivale 12 poklona.

Od ukupnog broja poklona (681) funkcioneri su od stranih organa javne vlasti primili najveći broj poklona (409), dok su od stranih nevladinih organizacija, stranih pravnih i fizickih lica primili ukupno 55 poklona.

Domaći organi javne vlasti poklonili su funkcionerima 106 predmeta, a domaće nevladine organizacije, domaća pravna i fizička lica darivali su funkcionerima ukupno 99 poklona.

Agencija za sprečavanje korupcije je objavila izveštaj za 2019. godinu, dok je za 2020. godinu rok za prijavu dobijenih poklona 1. mart 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike