Patrijarhova molitva za postradale u martovskom pogromu i mir na Kosovu i Metohiji

17.03.2021

11:41 >> 13:42

0

Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, a spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi

Patrijarhova molitva za postradale u martovskom pogromu i mir na Kosovu i Metohiji
Copyright spc.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u manastiru Pećka patrijaršija pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u martovskom pogromu 2004. godine.

pročitajte još

– Danas smo se – u ovoj svetoj stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovskometohijsku zemlju – pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u martovskom pogromu pre sedamnaest godina. Setili smo se i stradanja od pre četrdeset godina, kada je isto u martu spaljen konak ovog manastira. Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naše odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi. I Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bližnje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju, poručio je patrijarh Porfirije.

Posle pomena u molitvenom prisustvu visokoprepodobne igumanije Haritine i sestrinstva Pećke patrijaršije, Njegova svetost patrijarh se uputio u manastir Visoke Dečane.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike