Petković na KiM povodom obeležavanja martovskog pogroma: Nemamo pravo na zaborav

17.03.2021

11:04 >> 11:06

0

Petković je istakao da nisu Srbi tada na KiM živeli u spokojstvu, nesvesni da im preti opasnost

Petković na KiM povodom obeležavanja martovskog pogroma: Nemamo pravo na zaborav
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

-Ima ljudi koji zaboravljaju rođendane i godišnjice, onih koji ne pamte šta je bilo pre sedam ili 10 dana, ali malo je građana Srbije koji ne pamte gde su bili i šta su radili 17. marta 2004. godine, dana kada su u neverici, sa tugom ili besom, a svakako sa ogorčenjem, gledali prizore srpskih domova i crkava na KiM pretvorenih u buktinje i zgarišta, istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković, u autorskom tekstu za Politiku, povodom 17. godišnjice od pogroma Srba sa KiM, podseća da se sve to događalo u prisustvu desetina hiljada vojnika Kfora i desetak hiljada međunarodnih policajaca koji su na KiM došli da bi štitili i gradili mir.

-A, dozvolili su da se pred njihovim očima desi navodno spontano događanje naroda, a zapravo orkestrirano divljanje oko 60.000 ekstremista koji su se probudili, takoreći, na dugme i ustremili na unapred određene i očigledno brižljivo odabrane mete, naveo je on.

pročitajte još

Petković je istakao da nisu Srbi tada na KiM živeli u spokojstvu, nesvesni da im preti opasnost, jer te 2004. godine gotovo da nije bilo dana da se ne dogodi neki nasrtaj na Srbe i njihovu imovinu, ali da niko nije verovao da je jedna tako masovna manifestacija mržnje i uništenja moguća.

-Srbi su marta 2004. godine bili žrtve mračne ideologije mržnje, čiji je programski cilj etnički čisto Kosovo, ne samo bez Srba, već i bez bilo kakvog traga o postojanju našeg naroda na tim prostorima, ukazao je Petković.

On je dodao da ta ideologija i dalje živi, i na neki način je čak legalizovana i postala sistemska, jer i danas u Prištini politički dominiraju snage koje, ne samo da mart 2004. godine ne doživljavaju kao nacionalnu sramotu, već na taj dan gledaju kao na propuštenu priliku.

-Odbijajući da zaboravimo mi ne sprečavamo zaceljivanje rana, već se štitimo od opasnosti da nam budu nanete nove rane, poručio je Petković.

Uručena pomoć Domu zdravlja u Zvečanu

Direktor Kancelarije Petar Petković posetio je zaposlene u Domu zdravlja Zvečan i poručio da se ta zdravstvena ustanova po opremljenosti, uslovima i kvalitetu rada ne razlikuje od bilo kog doma zdravlja u Beogradu.

TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ IVAN JAKSIC

Petković je uručio Domu zdravlja Zvečan rendgen aparat i najavio da će uskoro stići i sanitetsko vozilo koje je obezbedila Kancelarija za KiM, te da će se nastaviti ulaganje i u ostale zdravstvene institucije na KiM, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasio je da, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj ličnoj inicijativi, počinje rekonstrukcija KBC u Kosovskoj Mitrovici, ali i izgradnja potpuno nove bolnice u Gračanici.

Petković obišao dvanaestočlanu porodicu Vuković i obećao dodatnu pomoć

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je, u pratnji čelnika opštine Zvečan i predstavnika Srpske liste, dvanaestočlanu porodicu Dalibora i Ane Vuković, kojima se sredstvima Kancelarije gradi novi dom u selu Žitkovac nadomak Zvečana.

TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ VLADIMIR ZARKOVIC

Najavljeno je da će Kancelarija za KiM i opština Zvečan pomoći tu vrednu i čestitu porodicu koja, osim svog imanja, radi i zemlju koju uzima pod zakup, prenosi Kosovo Onlajn.

Iako porodica nema potrebnu mehanizaciju, uspevaju da postignu i završe obaveze koje nisu male.

Osim porodice Vuković, novi krov nad glavom uskoro će u Banjskoj dobiti 12 porodica. U toku ove godine na severu KiM će sredstvima države Srbije biti izgrađeno 180 stambenih jedinica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike