Prošao je 2.921 dan kako Priština nije ispunila preuzete obaveze: Pre osam godina je potpisan Briselski sporazum

19.04.2021

06:01 >> 08:04

0

Tog 19. aprila 2013. godine stavljeni su potpisi, a samo je Beograd ispunio preuzete obaveze

Prošao je 2.921 dan kako Priština nije ispunila preuzete obaveze: Pre osam godina je potpisan Briselski sporazum
Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Hašim Tači - Copyright Profimedia

Nakon deset rundi razgovora, vođenih šest meseci, predstavnici Beograda i Prištine, tadašnji premijer Ivica Dačić i kosovski pregovarač Hašim Tači, potpisali su 19. aprila 2013. godine Briselski sporazum.

Prvih šest tačaka, od ukupno 15, odnosi se na Zajednicu srpskih opština, čije je formiranje Priština trebalo da omogući, ali ni danas, 2.921 dan kasnije, ona nije formirana. Zajednica je trebalo da ima ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Ostale tačke sporazuma čije je sporovođenje zavisilo od Beograda, a koje se odnose na integraciju policije i pravosuđa na severu u kosovski pravni sistem, telekomunikacije i održavanje lokalnih izbora izbora na severu po kosovskim propisima, su sprovedene.

Profimedia

Tadašnja šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je i posredovala potpisivanju sporazuma, imala je velika očekivanja od potpisanog sporazuma. Hašim Tači je rekao nakon potpisivanja da Briselski sporazum predstavlja početak nove ere – ere pomirenja. Ivica Dačić rekao je dan posle potpisivanja sporazuma da je to najviše što se u tom trenutku moglo ostvariti.

Iako je ovo bio prvi sporazum o principima normalizacije odnosa, dijalog Beograda i Prištine danas je, praktično, u blokadi.

Kosovski zvaničnici odbijaju bilo kakav pomak, uslovljavajući dalju saradnju sa Beogradom priznanjem nezavisnosti Kosova.

Priština je u novembru 2018. godine na robu iz centralne Srbije uvela takse što je blokiralo dijalog, a pre toga ključni deo sporazuma – ZSO našao se i pred Ustavnim sudom Kosova.

Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

U međuvremenu, u rešavanje problema uključile su se Sjedinjene Američke Države i njihov specijalni izaslanik Ričard Grenel, pa je potpisan  i Vašingtonski sporazum.

Kao specijalni izaslanik za dijalog i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, EU je pre nešto više od godinu dana imenovala Miroslava Lajčaka. Pre njega na toj poziciji je bila Federika Mogerini koja je zamenila Ketrin Ešton.

Ni Lajčak nije uspeo mnogo da se pomeri s početne tačke, jer dijalog odlažu ili izbori na KiM, ili odlazak prištinskih zvaničnika u Hag, pa samim tim dolazi do čestih promena na čelnim pozicijama kosovskih institucija. Ali ko god da dođe, poruka je ista – uslov je da Beograd prizna nezavisnost.

Srbija je za to vreme spremna na dijalog. Ali to nije i Vjosa Osmani, novoizabrana predsednica Kosova, koja kaže da će dijalog da dođe na red kada vakciniše stanovništvo. Beograd je čak i tu hteo da pomogne, te je uputio kontigent vakcina, ali su oni to odbili. Šta više, zapretili su Srbiji tužbom za genocid.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dva puta ići u Brisel, da očekuje konstruktivne razgovore, kao i nastavak dijaloga u maju ili junu.

-Mi radimo na približavanu stavova, a ako neko kaže da može da čeka, što bi se nama žurilo, poručuje Vučić komentarišući izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani.

On je ocenio i da u Briselu rade svoj posao na korektan način, ali da su stavovi Beograda i Prištine dijametralni, te da Brisel ne može mnogo da pomogne.

SAD podržavaju punu primenu Briselskog sporazuma i povratak dijalogu predvođenim Evropskom Unijom, ali i dele nezadovoljstvo što nema napretka, rečeno je Tanjugu u Ambasadi SAD. Povodom osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz Ambasade dodaju, da “odugovlačenje iz prošlosti ne treba da bude izgovor za izostanak napretka danas”.

Briselski sporazum

1. Postojaće Asocijacija/Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi.

2. Ova Zajednica/Asocijacija će biti uspostavljena na osnovu Statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uključujući i pravilo dvotrećinske većine).

3. Strukture Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće.

4. U skladu sa nadležnostima dodeljenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine učesnice će imati pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz Zajednicu/Asocijaciju. Asocijacija/Zajednica će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja.

5. Asocijacija/Zajednica će vršiti i druge dodatne nadležnosti koje joj mogu delegirati centralne vlasti.

6. Zajednica/Asocijacija će imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilju biće predstavljena u konsultativnom veću zajednica. U cilju ispunjavanja ove uloge predviđena je funkcija monitoringa.

7. Na Kosovu će postojati jedinstvene policijske snage koje se zovu Kosovska policija. Sva policija na severu Kosova će biti integrisana u okvir Kosovske policije. Plate će isplaćivati samo Kosovska policija.

8. Članovima drugih srpskih bezbednosnih struktura biće ponuđena mesta u ekvivalentnim kosovskim strukturama.

9. Postojaće regionalni komandant policije za četiri opštine na severu u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo (severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji dostavljaju četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Asocijacije. Sastav KP na severu će odslikavati etnički sastav stanovništva ove četiri opštine. (Postojaće još jedan regionalni komandant policije za opštine južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine će sarađivati sa drugim regionalnim komandantima.

10. Sudske vlasti biće integrisane i funkcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti veće koje će biti sastavljeno od većine sudija kosovskih Srba, koje će biti nadležno za sve opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Odeljenje Apelacionog suda, koga čine administrativno osoblje i sudije, imaće stalnu kancelariju u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svako veće spomenutog Odeljenja će biti sastavljeno od većina sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode slučaja o kome je reč, veće će činiti odgovarajuće sudije.

11. Opštinski izbori će biti organizovani u severnim opštinama 2013. godine uz posredovanje OEBS-a u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim standardima.

12. Plan za implementaciju, uključujući vremenske rokove, biće sačinjen do 26. aprila. Prilikom implementacije ovog Sporazuma, poštovaće se princip transparentnog finansiranja.

13. Dve strane će intenzivirati razgovore o energetici i telekomunikacijama i okončati ih do 15. juna.

14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU.

15. Dve strane će, uz pomoć EU, osnovati Komitet za implementaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike