Prvi maj - praznik rada i radničke klase kao sećanje na krvavi obračun na trgu Hejmarket

02.05.2021

05:36 >> 17:13

0

Zahtevi radnika simbolično su bili istaknuti u tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja

Prvi maj - praznik rada i radničke klase kao sećanje na krvavi obračun na trgu Hejmarket
Copyright Profimedia

Prvi maj ili Praznik rada sećanje je na one koji su se pobunili zbog loših uslova rada. I zbog toga su stradali. Pre ravno 135 godina.

Isto je bila subota, 1. maj.

Izrabljeni i potlačeni izašli su na ulice. Njihovi zahtevi bili su jasni. Tražili su osmočasovno radno vreme.

Dva dana, nekoliko desetina hiljada radnika mirno je protestovalo na ulicama Čikaga. A onda je trećeg dana, u ponedeljak, došlo do sukoba.

Profimedia

Između onih koji su sprečeni  da dođu na posao i onih koji su zaposleni umesto njih. Policija je trebalo da spreči dalje sukobe. Ubijena su četiri radnika, a više njih je povređeno.

Dan kasnije izbile su demonstracije na Trgu Hejmarket. Ovoga puta nisu bile mirne.

Osoba čiji identitet nikada nije utvrđen, bacila je bombu koja je ubila 7 i ranila 67 policajaca. Uhapšeno je osam anarhista koji su osuđeni na smrt.

Pogrebnu povorku ispratilo je 250.000 ljudi.

Tri godine kasnije, na Prvom kongresu 2. Internacionale, radnička klasa zvanično je dobila praznik – Prvi maj.

Od tada, svake godine, kao dan međunarodne solidarnosti, tragičan događaj na Hejmarketu, obeležava se kroz ulične demonstracije.

Profimedia

Ove godine, međutim, kao i prošle, na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije, neće biti organizovanih demonstracija. Osim protestnih šetnji, sindikati ove godine nisu organizovali čak ni tradicionalne prvomajske uranke.

pročitajte još

-Sve u svemu, moglo bi se reći da ove godine neće biti ni ustanka ni uranka za Prvi maj, kaže predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović potvrdio je, takođe, da pre svega zbog epidemiološke situacije, neće biti organizovano uobičajeno protestno okupljanje radnika u Beogradu.

-U takvoj situaciji naša poruka radnicima je prvo želja da oni i njihove porodice budu živi i zdravi i da ukoliko firme ne poštuju mere zaštite radnika, budu otvoreni i to nam prijave. Želimo im bolje uslove za rad, veće plate i bolji standard, poručuje Orbović.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Prvi maj će obeležiti shodno uslovima epidemije korona virusa, ali poručuje da će nastaviti da se beskompromisno bori za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika.

Youtube printscreen

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavio je da će tradicionalno u Beogradu u 10 sati obeležiti 1. maj – Praznik rada na Trgu Slavija kod spomenika Dimitiriju Tucoviću. To je, kako ističu, prilika da se ukaže na nezadovoljstvo radničke klase zbog malih plata i životnog standarda, kao i zbog toga što se, kako kažu, teret kapitalističke krize zbog korona virusa prebacuje na nju.

pročitajte još

Oni koji ne budu na Trgu Slavija, biće verovatno u prirodi, jer se tog dana tradicionalno ide na prvomajski uranak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike