Poslednja država u čijem je nazivu bila Jugoslavija: Živela je kratko, a obeležili su je ratovi, inflacija i kriminal

27.04.2021

05:58 >> 05:59

0

Najozbiljnije iskušenje za njenu vojsku bio je napad NATO-a 1999. godine

Poslednja država u čijem je nazivu bila Jugoslavija: Živela je kratko, a obeležili su je ratovi, inflacija i kriminal
Copyright Wikipedia, ilustracija

Nastala je po raspadu Savezne Federativne Republike Jugoslavije, a proglašena 27. aprila, 1992. godine, odlukom Skupštine SFRJ, kao zajednička država Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Postojala je do februara 2003. godine, a sa njom se ugasio i naziv Jugoslavija.

Savezna Republika Jugoslavija imala je dve republike – Srbiju i Crnu Goru, kao i dve Autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.

Proglašenjem Ustava SRJ, 27. aprila 1992. godine, zastava nove države ostala je ista kao i zastava prethodnice, ali bez zvezde petokrake. Himna je ostala “Hej, Sloveni”, dok je grb postao dvoglavi orao. 

Nasledila ju je Državna zajednica Srbija i Crna Gora, ili ono što pamtimo kao SCG, koja je trajala još kraće, samo tri godine, od 4. februara 2003. do 21. maja 2006. kada je Crna Gora na referendumu izglasala nezavisnost.

Ali, da se vratimo na Jugoslaviju, ne onu Titovu kako je pamtimo, već na ono što je ostalo od nje posle ratova devedesetih.

Njen prvi predsednik bio je Dobrica Ćosić, ali je bio smenjen već posle godinu dana i nasledio ga je Zoran Lilić.

Na njeno čelo jula 1997. godine, dolazi dotadašnji predsednik Srbije, Slobodan Milošević.

Profimedia

Izgubivši izbore 2000. godine i nakon istorijskih demonstracija 5. oktobra jer nije želeo da preda vlast, na čelo SRJ staje Vojislav Koštunica i on je bio njen poslednji predsednik, do ukidanja 4. februara 2003. godine.

Sa nazivom države, naravno, promenjen je i naziv JNA u Vojsku Jugoslavije.

Ali, svet nije priznavao Jugoslaviju.

Formiranu u najtežim godinama, tokom ratova devedesetih, pod sankcijama od maja 1992. godine sve do novembra 1995. godine, obeležili su je pad ekonomije i privrede, životnog standarda, nestašice osnovnih životnih namirnica, lekova, energenata. Ekonomska kriza dovela je do hiperinflacije, a njena najbolja ilustracija je izdavanje novčanice sa najvećim apoenom ikada u svetu od 500.000.000.000 dinara. Dnevna inflacija bila je oko 60 odsto, a plata je bila tadašnjih oko 10 maraka.

Prazni rafovi u prodavnicama, kilometarski redovi ispred, banke sa nerealnim kamatama zbog kojih su mnogi ostali bez ušteđenog novca.

Sredinom 1994. godine, zahvaljujući planu ekonomista predvođenih Dragoslavom Avramovićem, koji je kasnije bio i guverner, inflacija je obuzdana.

Sve ovo, naravno, prouzrokovalo je i porast kriminala u zemlji i šverca goriva, cigareta…

Ratovi u bivšim jugoslovenskim republikama, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, doveli su i do velikog broja izbeglica koje su spas potražile u Srbiji, odnosno SRJ. Samo 1996. godine popisano je 620.000 izbeglih.

Paralelno sa svim drugim problemima, probudio se i problem Kosova, koji Međunarodna zajednica nije prihvatala kao samo unutrašnju stvar. Sve češći oružani napadi OVK prerasli su u rat na KiM, zbog kog je NATO bombardovao SRJ 1999. godine, bez dozvole UN, optužujući Srbiju za zločine.

pročitajte još

Rat je okončan Kumanovskim sporazumom i donošenjem Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti UN, po kojoj je SR Jugoslavija privremeno predala suverenitet nad KiM misiji Ujedinjenih nacija (UNMIK) i međunarodnim mirovnim snagama (KFOR). Kosovski Albanci su 17. februara 2008. jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, koju Srbija nije priznala, te se i danas vodi dijalog o statusu srpske južne pokrajine.

Zbog ratova, sankcija, ekonomske krize i opšteg rasula u zemlji, oslabila je i vladavina Slobodana Miloševića, što je dovelo do petooktobarskih promena 2000. godine.

Početak kraja države koja je nosila ime Jugoslavija obeležilo je potpisivanje takozvanih Polaznih osnova za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, posle čega je promenjen i naziv u SCG.

Tako je Jugoslavija prestala da postoji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike