Predsednik u Donjoj Gradini poručio: "Novi Jasenovci i nove Oluje neće se više ponoviti srpskom narodu" (FOTO)

08.05.2021

07:51 >> 14:15

0

Autor: M. I.

Vučić će posle prisustvovati Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac

Predsednik u Donjoj Gradini poručio: "Novi Jasenovci i nove Oluje neće se više ponoviti srpskom narodu" (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo RS prisustvuju u “Spomen-području Donja Gradin” obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina iz Jasenovca.

Pored nih, na obeležavanju su i ministri u Vladi RS i srpski poslanici u Parlamentu BiH.

Ceo skup pratio je i Orkestar MUP- a RS.

– Teško je ne ostati nem na ovim kostima nabijenim u plitku zemlju. Ubiti Srbina zvanično nije bio greh – rekao je Vučić na početku obraćanja.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

– Najradije bih ćutao ovde, da ta ćutnja ne prelazi u zaborav. Ćutao bih da nisu decenijama ćutali. Ovakav zločin moramo da sprečimo, da se nikome ne ponovi. Razum je jedini odgovor na ovu nesreću. Razum koji će da vidi da na ovom prostoru možemo svi da živimo zajedno – naglasio je predsednik Srbije i dodao da su tri tačke ključne:

1. Mir, mir i mir je najvažniji za srpski narod.

2. Srpski narod mora da bude deo međunarodne zajednice

3. Novi Jasenovci i nove Oluje neće se više ponoviti srpskom narodu. Sećanje nikada nećemo izgubiti.

Printscreen/Instagram

– Nema nikakve sumnje da je međunarodno pravo odavno sahranjeno, da pravde nema, a dvostruki standardi vladaju. Sve što važi za druge za Srbe ne važi. I kada vam govore licemeri o promeni granica, ne zaboravite da su ih menjali 91 godine, ali da im danas odgovara da kažu kako su protiv promene granica. Nemojte da nam govorite o moralnosti – rekao je Vučić.

Posebna počast preživelim logorašima i kroz sve što ste prošli ti divni ljudi. Živeće srpski narod uprkos svima i svemu – kazao je Vučić na kraju obraćanja.

 

Dodik: Neću da oprostim i zaboravim

– Okupljeni u trenutku sećanja i pamćenja genocida koji je počinjen a nikada nije priznat i verifikovan na taj način. Dolazim ovde godinama, i uvek se upitam šta da kažem. Jasenovac, to tužno mesto zločina je i mesto mog odrastanja, pamćenja i sećanja. Sećam se jednog Nikole koji je udaren maljem u glavu, uspeo je nekako da ispliva, i on je ikona svih mojih sećanja iz detinjstva. Boriću se za dostojanstvo našeg naroda i da živimo slobodni. Niko ne može da razume da su sa Hrvatima u zločinima učestvovali i Muslimani. Da oprostim neću, a ni da zaboravim iako me crkva tome uči. Ne mogu to učinim. Ovde je strašna tišina, jer čovek može samo da zanemi na ovom mestu.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Predsednik Srbije položio venac

Predsednik Srbije položio venac povodom Dana sećanja na žrtve na grobnom polju “Topole”. Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Printscreen/Instagram

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Vučić: Naša namera je da pomognemo Republici Srpskoj i našem narodu

Predsednik Srbije je, nešto ranije, u Kozarskoj Dubici prisustvovao sastanku sa načelnicima opština Kostajnica, Nevesinje, Kozarska Dubica i Drvar.

pročitajte još:

Posle sastanka predsednik se obratio medijima.

 

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine – tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

– Uložićemo ogroman novca, Srbija i RS. Za nas je to veoma važno jer kulturu sećanja ko nema nema snagu ni u budućnosti – naglasio je on.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

On je naglasio da se srpski narod danas suočava sa tri ključna problema – da moramo biti deo Evrope i sveta uprkos nepravdama, da nmeđunarodni poredak, nikad manje nije postojao i da nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici.

– Možete samo da se nasmejete kada oni, koji su bili za razbijanje Jugoslavije, sada govore o principu nepromenjivosti granica, i s tim u vezi čujete hrvatskog ministra spoljnih poslova – istakao je Vučić.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Poručio je da sve to govori o tome da ćemo morati “jedni druge da snažimo, okrenemo se sebi i svojim ekonomijama, i da dobro znamo šta se zbiva oko nas, verujemo sebi i sopstvenoj snazi”.

Dodik: Finalizujemo projekat izgranje Memorijalnog kompleksa

Predsedavajući i sprski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se finalizuje projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će čuvati sećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Dodik je, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima četiri opštine, Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je osim pomoći toj opštini, danas važna tema razgovora bio i Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, a s obzirom da je i povodo za posetu predsednika Srbije obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i kao što je kosovski zavet stari zavet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavet novi zavet.

– Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog kompleksa, koje bi trebalo da integriše sva mesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze – rekao je Dodik.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mestima bilo zanemarivano.

– Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu – rekao je Dodik.

On je dodao da je Jasenovac bio živ pet meseci nakon oslobođenja Beograda, i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.

– Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođn od 100 logoraša koji su uspeli da izađu i koji svedoče o tome da je tamo život ipak pobedio – rekao je Dodik.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike