Oštre reakcije na tvrdnje ambasadora Izraela! Kaže - Nezavisnost Kosova priznali smo pod pritiskom SAD, a sporazum je potpisala Srbija

12.05.2021

08:53 >> 10:02

0

Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova s

Oštre reakcije na tvrdnje ambasadora Izraela! Kaže - Nezavisnost Kosova priznali smo pod pritiskom SAD, a sporazum je potpisala Srbija
Copyright Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan Tanju/Tara Radovanović

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je na TV Prva kako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

– Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosovo. To je protiv naših interesa u Srbiji – rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković negirao je danas tvrdnje ambasadora Izraela da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa Kosovom i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta.

Selaković je za TV Prva rekao da je takva izjava ”svojevrsni bezobrazluk” i naglasio da su predsednik Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita dokumenta.

– U dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju, a u dokumentu koji je potpisao Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine – rekao je Selaković i pokazao oba dokumenta.

Naglasio je da je predsednik Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je, kako je rekao, Izrael podlegao pritiscima.

Ambasador Vilan je rekao i da je Izrael priznao nezavisnost Kosova pod pritiskom SAD, a Selaković je rekao da to znači da je predsednik Aleksandar Vučić izdržao “jezivi pritisak” u Vašingtonu.

– Srbija treba da se ponosi predsednikom Vučićem koji je bio u stanju da usred Vašingtona izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava i da sačuva našu nacionalnu poziciju, a država Izrael nije uspela da odoli tim pritiscima – rekao je ministar.

Pročitajte još

Selaković je kazao i da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je malo verovatno da do toga dođe, posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Ministar je dodao da je predsednik Srbije u stalnoj kuminikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

– Nakon dogovora u Vašingtonu, u roku od sedam dana predsednik Vučić se čuo sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahu i rekao da će Srbija, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa ovim dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim. O tome je obavešten Netanjahu, da ne bude zabune da smo mi nešto potpisali, pa da smo to promenili – rekao je Selaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike