Selaković: Srbija se drži obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali neće biti "vudu lutkica i nemi posmatrač"

18.02.2021

13:36 >> 13:56

0

Ministar spoljnih poslova odgovorio na navode medija da će pojedine države povući odluku o priznanju nezavisnosti Kosova

Selaković: Srbija se drži obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali neće biti "vudu lutkica i nemi posmatrač"
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srbija se drži svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali ako se drugi ne drže svojih Srbija neće biti vudu lutkica i “nemi posmatrač”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na konferenciji za medije posle susreta sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem.

On je na ovaj način prokomentarisao navode medija o tome da je pet zemalja sveta spremno da povuče odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

pročitajte još

Selaković je, upitan da li to znači da Beograd nastavlja kampanju u borbi za otpriznavanje, jer Priština nastavlja aktivnosti lobiranja na globalnom planu za učlanjenje u međunarodne organizacije, što se obavezala Vašingtonskim sporazumom da ne radi, naveo da se Srbija ponaša kao kredibilan partner i kredibilna država, kao i da se drži onoga što se sa nekim dogovori, “a to znači da nije neko ko krši dogovore”.

-Mi se držimo svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, međutim, ako se drugi ne drže svoje ne treba da očekuje da budemo samo vudu lutka i ”nemi posmatrač”, kratko je rekao Selaković.

On je dodao da Beograd prednost apsolutno daje dijalogu kao načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja, kako unutrašnjih tako i regionalnih pitanja od interesa za Srbiju.

Mediji su danas objavili da Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku odluku o priznavanju lažne države Kosovo.

Ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kome treba da se uzdržava od kandidature za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju otpriznavanje, pišu Novosti.

Beograd i Priština obavezali su se Vašingtonskim dokumentom da pristaju na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja, odnosno na podnošenje zahteva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.

Nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da Albanci hoće da učlane Kosovo u Konferenciju međunarodnih sudova što je, kako je rekao, nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma.

Odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnsoti Kosova do sada je povuklo 18 zemalja, a lobiranje u tom pravcu Srbija je stavila “na led” posle dogovora u Beloj kući.

Ministar Selaković sastao se danas sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem, a pre toga sa Osmanijem se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike