Milivojević: Samit i Stoltenberg poslali značajne poruke, Zapadni Balkan je u fokusu interesovanja

18.05.2021

12:01 >> 12:15

0

Zapadni Balkan biće u fokusu Zapada preko rešavanja otvorenih pitanja poput KiM i BiH

Milivojević: Samit i Stoltenberg poslali značajne poruke, Zapadni Balkan je u fokusu interesovanja
Copyright TANJUG/ TANJA VALIC/FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC

Samit Brdo-Brioni pokazao je više značajnih aspekata za Srbiju – Zapadni Balkan stavljen je u fokus interesovanja s ciljem da se što pre uvuče u zapadnu sferu interesa, ocenio je bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da je i razgovor sa čelnicima NATO-a potvrdio značaj UN u rešavanju pitanja KiM.

-Sastanak Brdo-Brioni značajan je iz više aspekata, jedan je od toga što je prvi održan uživo, a to ima drugačiji politički efekat – mogu da se iznesu stavovi, da se na njih reaguje. Bio je u kontekstu nove strategije EU da region stavi u fokus interesovanja što je potvrđeno i saopštenjem G7, rekao je Milivojević za Tanjug.

Tanjug/Nebojša Tejić

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da će Zapadni Balkan biti u fokusu Zapada preko rešavanja otvorenih pitanja poput KiM i BiH.

-Ceo smisao je da se i zbog nekih globalnih odnosa, interesa i strateških ciljeva Zapadni Balkan što pre uvuče u zapadnu sferu interesa, što je suština cele priče, rekao je Milivojević.

Dodao je da je treća važna stavar nastojanje da se politika proširenja EU vrati u žižu i u tom smislu su i zaključi kojima se traži da se proces proširejna ubrza, da ceo region u jednom trenutku uđe u EU.

Četvrta važna stvar je to što Slovenija preuzima predsedavanje EU 1. jula, tako da je to praktično bio skup u nastojanju da se definiše platforma slovenačkog predsedavanja i dela koji se tiče regiona.

-Za nas je bilo važno i pitanje granica, nastavak reakcija na osnovu prvog non-pejpera koji je govorio o rešavanju otvorenih pitanja promenom granica na etničkom principu, rekao je Milivojević i dodao da su to pokušali da provuku na samitu, da se to verifikuje i sa naše strane.

-To je ono što smo uspešno odbili, rekao je Milivojević.

Profimedia

Kako naglašava, susret predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga potvrdio je garancije koje se tiču bezbednosti srpskog naroda na KiM.

-Od te psihološke potvrde, bitnija je ona da je Kfor na KiM u funkciji mandata UN – što znači da je KiM pod mandatom UN, da važi Rezolucija 1244 u okviru koje Kfor i ima mandat, naveo je Milivojević.

Naglasio je da je to posebno važno u trenutku kada se stvar oko KiM lomi i kada postoji pokušaj da se relativizira ili smanji značaj i međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i mandata UN.

-Važno je da je ponovo potvrđeno da se pitanje KiM može rešiti jedino preko UN i međunarodnog prava i poretka, rekao je Milivojević.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike