Premijerka uživo iz Brisela: Očekujem bolji izveštaj nego što je bio (video)

19.05.2021

18:37 >> 08:33

0

Autor: A.S.

Ana Brnabić se sastala sa izvestiocem Evropskog parlementa za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za Srbiju Tanjom Fajon

Premijerka uživo iz Brisela: Očekujem bolji izveštaj nego što je bio (video)
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Brisel, gde će večeras prisutvovati radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana, a pre toga se sastala sa izvestiocem Evropskog parlementa za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, i šeficom Delegacije EP za Srbiju, Tanjom Fajon.

Domaćin večere je Visoki predstavnik EU, Žosep Borelj, koji ovim skupom želi da nastavi tradiciju neformalnih sastanka najviših zvaničnika iz regiona, koju je započela nedašnja šefica diplomatije EU, Federika Mogerini.

– Po prirodi sam optimista. Mi smo u mandatu ove vlade mnogo uradili, i vladavini prava posvećujemo mnogo vremena.Krenuli smo sa ustavnim reformama, a u oblasti slobode medija usvojili smo akcioni plan i meni je zaista prva tačka na dnevnom redu sprovošenje tog akcionog plana, rekla je premijerka Ana Brnabić na početku svog obraćanja iz Brisela.

– Očekujem bolji izveštaj nego što je bio, dodala je Brnabić

Premijerka i evroparlamentraci razgovaraju o evrointegracionom putu Srbije, ali i nastavku druge faze Međustranačkog dijaloga.

– Razgovarali smo o reformama na našem evropskom putu, oblast vladavine prava, međustranački dijalog, implemetacija preporuka, dijalog sa prištimom i šta radimo u kontekstu regionalne saradnje- otkrila je Brnabić.

Takođe, navela je da u EU postoji frustracija zbog toga što je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pomeren, a zbog Prištine, i dodala da se nada da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

Pročitajte još:

-Dijalog je u najboljem interesu Beograda i Prištine i ne samo ljudi koji žive na KiM, već u interesu čitavog regiona- kazala je Brnabić.

Ističe da je dijalog i normalizacija odnosa jedna od stvari od koje zavisi regionalna stabilnost.

Premijerka je istakla da na većeri sa koju organizuje Borelj očekuje da se razgovara o regionalnoj saradnji i investicionom planu EU za region od devet milijardi evra.

– Više bih volela da razgovaramo o ovim konstruktivnim sadržajima, koji znače više za naše narode- rekla je Brnabić.

KONSTRUKTIVNI SASTANCI U BRISELU

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je danas u Briselu imala konstruktivne sastanke sa evropskim parlamentarcima na kojima je razgovarala, između ostalog, o reformama koje su potrebne da Srbija sprovede na putu ka EU.

Brnabić je novinarima u Briselu, nakon sastanaka sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom, kazala da su razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIR-ovih preporuka, međustranačkom dijalogu, dijalogu sa Prištinom.

Za predstojeću večeru kod Borelja, Brnabić kaže da će razgovarati o regionalnoj saradnji, investicionom planu za Zapadni Balkan.

-Važno je za sve građane regiona da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o temama koje nas razdvajaju, ali biće i njih- rekla je premijerka.

Kada je reč o vladavini prava, Brnabić kaže da je Srbija u toj oblasti dosta uradila i da je to u ovom njenom mandatu apsolutni prioritet.

Podseća da se krenulo u ustavne reforme i najavljuje da sutra ima sastanak sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović.

Što se tiče medija, Brnabić podseća da je usvojena Medijska strategija i akcioni plan za sprovođenje iste.

-Mnogo radimo i nadam se da će taj non pejper u oblasti vladavine prava biti bolji nego što je bio ranije, očekujem bolji izveštaj. Mi ćemo nastaviti da radimo jer radimo to zbog naših građana, a tako ćemo biti bliži i EU- poručila je premijerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike