Janša: Proširenje EU na Zapadni Balkan - strateški odgovor na mnoge trenutne izazove u Evropi

26.05.2021

14:00

0

Janša je u Evropskom parlamentu u Briselu ocenio da će se problemi koji se postavljaju oko pitanja granica na Zapadnom Balkanu rešiti ulaskom regiona u EU

Janša: Proširenje EU na Zapadni Balkan - strateški odgovor na mnoge trenutne izazove u Evropi
Copyright Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da je proširenje EU na Zapadni Balkan strateški odgovor na mnoge trenutne izazove u Evropi i da se fokus mora staviti na taj region.

Janša je u Evropskom parlamentu u Briselu ocenio da će se problemi koji se postavljaju oko pitanja granica na Zapadnom Balkanu rešiti ulaskom regiona u EU.

“Ako im dozvolimo da zajedno postanu članice EU ovi problemi će nestati. To je bilo rešenje za Sloveniju i biće i za druge susedne zemlje”, poručio je Janša.

Predstavljajući prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, Janša je poručio da je zbog mnogih kriza poslednjih godina “proširenje gurnuto na kraj reda”.

pročitajte još

“Da je pitanje proširenja bilo više na strateškoj agendi, EU bi sada bila u boljoj poziciji”, ocenio je Janša.

Janša je oceno da se poslednjih godina EU proširila na zemlje koje “ne dele obavezno sve vrednosti EU”.

On je za 6. oktobar najavio samit EU Zapadni Balkan koji će organizovati Slovenija i kome će prisustvovati šefovi država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

“Mi nameravamo da nastavimo ovaj proces. Neki pozitivni koraci su napravljeni poslednjih godina, ali to nije dovoljno”, rekao je Janša.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike