Ni Francuzi nisu isporučili Artmanovu: Toma Fila pred SB UN gde se očekuju kritike na račun Srbije

07.06.2021

12:40

0

Izručenje bivših poslanika SRS traži se zbog povrede postupka, podseća advokat Fila

Ni Francuzi nisu isporučili Artmanovu: Toma Fila pred SB UN gde se očekuju kritike na račun Srbije
Copyright Profimedia

Na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, treba da bude predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivčne sudove u Hagu.

Na toj sednici se očekuje kritika prema rukovodstvu Srbije zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete.

advokat Toma Fila, Youtube printscreen

Povodom te sednice, advokat Toma Fila podseća da je sud u Hagu tražio izručenje portparolke Karle del Ponte, Florens Artman, pa je Francuska nije izručila.

“Portparola Karle del Ponte, Florans Artman, kad je odlazila, ponela je sa sobom i dokumenta, pa je onda objavila ta tajna dokumenta. Kada je sud u Hagu tražio da se ona izruči, Francuzi su rekli da oni svoje državljane ne izručuju, pa ako mogu Francuzi da ne izručuju za povredu postupka onda to ne moramo ni mi”, rekao je Fila Tanjugu.

On je dodao da se izručenje bivših poslanika SRS traži zbog povrede postupka, ocenjujući da Petar Jojić, koga, kako kaže, poznaje, a na teret mu se stavlja zastrašivanje i nuđenje mita svedocima u postupku protiv Vojislava Šešelja “sigurno to ne bi uradio”.

pročitajte još

“Ali ako mi možemo da izručujemo ljude za ratne zločine i da ih pošaljemo da izdržavaju kazne na drugom mestu, onda je valjda Srbija, odnosno srpsko pravosuđe zaslužilo toliko poverenje da to mogu da urade i naši i da se onda neko žali, ako misli da je oštećen”, dodao je Fila.

Kako dodaje, zakon koji je donet u vreme Vojislava Koštunice odnosi se na ratne zločine, a ne na povredu postupka.

Na pitanje šta se očekuje na sednici SB UN i da li smatra da će Srbija trpeti posledice, Fila je stava da posledica neće biti.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da će presuda Ratku Mladiću i sednica SB UN, na kojoj se očekuje kritika na račun Srbije, biti u istom danu te da to nije slučajnost.

“U danima koji predstoje imaćemo u utorak 8. juna konačnu presudu generalu Mladiću, čitanje izricanja presude generalu Mladiću. Kako je podešeno, a zaključite da li je podešeno ili ne, u 15 sati ide izricanje presude Mladiću, a onda u 21 po našem vremenu zakazana je sednica SB po pitanju Haškog tribunala, na kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog ne postupanja da budu izručeni Vjerica Radeta i Petar Jojić. Ne moram da govorim koliko će to biti teška situacija za celokupan srpski narod. Imamo tu i tehnički problem”, najavio je Vučić i dodao da mu za sada nije omogućeno da se uključi onlajn na sednicu, te da bi morao da otputuje u Njujork da prisustvuje sednici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike