Na dnevnom redu Skupštine danas je samo jedna tačka, koja je među tri ključna prioriteta Vlade

07.06.2021

10:47 >> 10:49

0

Premijerka Brnabić pred poslanicima obrazlaže Predlog za promenu Ustava

Na dnevnom redu Skupštine danas je samo jedna tačka, koja je među tri ključna prioriteta Vlade
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije samo je jedna tačka.

Veoma važna tema za Vladu Srbije, jedan od tri ključna prioriteta vlade, rekla je premijerka Ana Brnabić obrazlažući Predlog za promenu Ustava Srbije.

Kako je istakla, sve reforme koje se sprovode ne rade se samo radi evropskih integracija, već pre svega radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije. Zato je važno ojačati vladavinu prava.

A.K./ATAImages

U tome su izmene Ustava u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika, navela je Brnabić.

Sednici prisustvuju i ministarke pravde Maja Popović, evropskih integracija Jadranka Joksimović, ljudskih i manjinskih prava Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

Premijerka je poručila da će promene Ustava u oblasti pravosuđa poboljšati kvalitet života građana, te se nada uspostavljanju šireg društvenog konsenzusa.

Javna rasprava o predlogu promena Ustava trajala je 18 meseci. Premijerka je izrazila nadu da će skupština postići dogovor i da će se ući u referendum.

A.K./ATAImages

“Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan”, rekla je premijerka.

Sada, kaže Brnabić, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Premijerka je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kao i u oblasti bezbednosti novinara, ukazujući da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu medija sa kojom se ona jednom mesečno sastaje kako bi proverila stanje.

A.K./ATAImages

Kada je reč o ljudskim pravima, Brnabić podseća da je usvojena Strategija o prevenciji i nasilju prema ženama, da je usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević pozvala je narodne poslanike da podrže predlog vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa.

“Na taj način ćemo podržati intencije Vlade da u oblasti pravosuđa zaista budu sprovedene reforme onakve kakve se očekuju, jer bi to bilo dobro za naše građane, ali i za Srbiju da bude punopravna članica Evropske unije”, rekla je Žarić Kovačevićeva na posebnoj sednici Skupštine.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

“Do sada smo organizovali seriju javnih slušanja, što u Narodnoj skupštini što van sedišta skupštine, jer smo se trudili da sprovedeno transparentan i inkluzivan postupak, u kome će učešće uzeti svi koji su zainteresovani, a ne samo oni koji su pozvani”, navela je Jelena Zarić Kovačević.

pročitajte još

Prema, njenim rečima, vladavina prava je jedan od prioriteta rada Vlade i učešće poslanika je danas od velikog značaja, kao što je i praćenje današnje sednice gostiju iz pravosuđa i Venecijanske komisije.

Ona je ukazala da je na konsultacijama odlučeno da svi rade zajedno na ustavnim promena zbog, kako je navela, građana koji to zaslužiju i koji će na kraju dati konačnu reč na referendumu, ali i zbog položaja zemlje.

“U toliko oblasti smo postigli uspehe, i želimo da iste takve postignemo u oblasti vladavine prava koja čini temelj našeg društva”, zaključila je Žarić Kovačevićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike