Vučić o Kosovu posle razgovora sa Palmerom i Lajčakom: Srbija pristaje na kompromis, ne i na poniženje

05.06.2021

11:05 >> 15:34

0

Uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisu, ali ne o poniženju Srbije, rekao je Vučić

Vučić o Kosovu posle razgovora sa Palmerom i Lajčakom: Srbija pristaje na kompromis, ne i na poniženje
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

“Srbija se ne zalaže za zamrznuti konflikt”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljujući da će dijalog biti nastavljen u narednim danima i da će se Srbija odazvati pozivu u Brisel.

Uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisu, ali ne o poniženju Srbije, rekao je Vučić.

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je on.

pročitajte još

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

“Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM“, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, da uradi dobre i velike stvari za svoju zemlju“, podvukao je on.

Vučić je rekao da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Ivice Dačića.

“Spreman sam da Skupštini podnesem izveštaj o svemu što se dešava u Briselu, pre ili posle dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja. Spreman sam za razgovor i sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka koje su izrazile interesovanje, a koje nisu tražile strano mešanje u naša unutrašnja pitanja”, kazao je Vučić.

pročitajte još

Tanjug/Dragan Kujundžić

Spremni smo i za dijalog o nestalim licima.

“To smo i do sada pokazali na delu. Naša ideja je da Albanci kažu gde misle da postoji grobnica, Srbija je spremna da obavi iskopavanje i utvrdi se da li postoje tela ili ne. Isto tražimo i za nas. Imamo indicije gde su sahranjeni i vojnici i civili srpske nacionalnosti. Važno je rešiti to humanitarno pitanje i Srbija je spremna”, dodao je Vučić.

“U danima koji predstoje imaćemo u utorak 8. juna konačnu presudu generalu Mladiću, čitanje izricanja presude generalu Mladiću. Kako je podešeno, zaključite da li je podešeno ili ne. U 15 sati ide izricanje presude Mladiću, a onda u 21 po našem vremenu zakazana je sednica SB po pitanju Haškog tribunala, na kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog ne postupanja da budu izručeni Vjerica Radeta i Petar Jojić. Ne moram da govorim koliko će to biti teška situacija za celokupan srpski narod. Imamo tu i tehnički problem”, najavio je Vučić i dodao da mu za sada nije omogućeno da se uključi onlajn na sednicu.

Predsednik Srbije izjavio je da smo na putu EU uradili mnogo toga, posebno u oblasti vladavine prava.

“Nadam se da će u narednom periodu, jun ili septembar, EU obelodaniti izveštaj. Verujem da ćemo dobiti poštovanje, ne nagradu. Uradili smo mnogo na razdvajanju gasa, akcizne politike, možemo oba klastera da uradimo, od ustavnih promena do vladavine prava”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić podržao je nadležne koji rade svoj posao u borbi protiv korupcije i kriminala da rade svoj posao bez ograničenja.

“Bez obzira na to da li je neko čovek iz partije koju vodim, jer Srbija ne sme da liči na odu iz dvehiljaditih godina. Mislim da su to važne poruke za građane, da nema zaštićenih i da bilo čija članska karta ne može da spase od reakcije nadležnih organa ukoliko je taj neko činio protivzakonita, odnosno protivpravna dela, zaključio je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

“Do 2030. potražnja za litijumom će rasti 20 puta”

– Pred nama je drugačiji period, i moraćemo da posvetimo više pažnje Zelenoj agendi i obnovljivim izvorima energije – istakao je predsednik, i osvrnuo se na Rio Tinto i RTB Bor.

Prvo rešenje vezano za Rio Tinto izdato je 8. juna 2004, a drugo 17. januara 2005. godine, podseća Vučić. Treće rešenje je usledilo 26.09.2005. godine, naveo je, i dalje rekao da je izdato ukupno 9 rešenja u prošlosti.

Kaže da su izdate dozvole o bušotinama velikog prečnika, u vreme kada je, kako kaže, Boris Tadić bio predsednik Srbije. “Srbija od projekta Rio Tinto nije imala velike koristi pre, ali može da ima koristi u budućnosti”, kaže Vučić, i dodaje:

– Depopulacioni trend u području Jadra se nastavlja poslednjih devet godina. Želimo da preokrenemo taj trend. Celo Podrinje ima oko 100.000 ljudi samo. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad ili druga naselja – istakao je predsednik.

– Zašto sam to rekao? – kaže. “Ne želim ništa da namećem, možemo sprovesti i referendum, da vidimo šta narod želi. Ali, litijum je nešto bez čega se ne može sada, ali i nešto što će izgubiti snagu kroz 15 godina, jer će svet naučiti kako da dopunjava baterije. Srbija ima značajno izražene rezerve litijuma. Prvi su Čile, Argentina…”.

– Litijum je neophodan za baterije, govorimo o desetinama milijardi evra. Podrinje bi procvetalo. Radilo bi 2.100 radnika samo na izgradnji – rekao je i dodao da će do 2030. potražnja za litijumom da poraste 20 puta.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da su razgovori sa Lajčakom i Palmerom bili korektni.

“Oni znaju šta može, šta ne može, trude se da nađu racionalan način za nastavak dijaloga. Palmer zastupa i bori se za nezavisno Kosovo, kao što se i mi borimo za našu poziciju. Nije mi bilo teško i nisam osećao nelagodu i pritiske. Velike sile neće promeniti svoj stav i zato sam spreman da razgovaram sa svim strankama”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, na pitanje o zaštiti crkava na Kosovu, rekao je da je Palmer bio vrlo direktan, pre svega oko Dečana, jer su oni najugroženiji.

“Kosovo ne poštuje sopstene odluke. Razgovarali smo i o elektro-energetskoj situaicji i nadam se da se neko neće igrati sa bezbednošću regiona, jer bi reakcija srpskog naroda bila izuzetno snažna, a to nikome nije potrebno. Nama je potreban mir i borba za ekonomski napredak”, rekao je Vučić.

Govoreći o Nebojši Stefanoviću, Vučić je rekao da su se odbori izjašnjavali i tražili smenu na svim nivoima. Ja sam izneo svoje mišljenje, sa kojim se neki nisu slagali, ali su mi ukazali poverenje do Skupštine stranke”, objasnio je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike