Sin Ratka Mladića očekuje oslobađajuću presudu za oca

07.06.2021

11:48 >> 15:41

0

Darko Mladić napominje da je odbrana u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži

Sin Ratka Mladića očekuje oslobađajuću presudu za oca
Copyright Profimedia

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, objaviće sutra popodne drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću. Ratko Mladić je prvostepenom presudom u novembru 2017. godine osuđen na najstrožu kaznu – doživotni zatvor, a Žalbeno veće sutra treba da objavi svoju presudu.

Darko Mladić, sin nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

“Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje činjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja”, rekao je Darko Mladić za Tanjug.

pročitajte još

Po svim tim osnovama, kako dodaje, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži i da general sutra bude oslobođen.

Žalbeno veće, prema rečima sina Ratka Mladića, donosi drugostepenu odluku prema svom viđenju, a bilo je, podseća, do sada razlicitih scenarija – od totalnih obrta, poništenja, do srednjih rešenja, i vraćanja na ponovno suđenje.

Darko Mladić će izricanje presude sutra pratiti uživo iz posebne prostorije.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, Profimedia

“Sutra će moj otac biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje”, napomenuo je Darko Mladić.

Nakon toga će se sresti sa ocem na sat vremena.

“Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničenja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega”, naveo je sin generala Mladića.

Advokat: Ako su razmotreni dokazi, Mladić će biti oslobođen

Branilac Ratka Mladića, advokat Branko Lukić, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, ukoliko je analiziralo dokaze odbrane, sutra ili osloboditi njegovog branjenika ili naložiti ponavljanje suđenja.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”. Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Na ovu presudu žalbe su uložili i tužilaštvo Mehanizma i Mladićevi branioci. Osuđen je po 10, od 11 tačaka optužnice.

“Očekujem oslobađajuću presudu ili u najmanju ruku naredbu za ponavljanje suđenja, ukoliko je drugostepeni sud odlučio da pogleda naše dokaze. Ako je to uradio, ja nemam dilemu da će odluka da bude promenjena”, rekao je Tanjugu branilac Ratka Mladića.

Ukoliko opet bude politika na sceni, dodaje advokat, “onda neće ni biti doneta presuda, nego politički proglas”.

Lukić da je ukazao da prvostepena presuda Haškog tribunala, polazi od presuđenih činjenica iz ranijih presuda protiv bosanskih Srba, u čijem donošenju su učestvovale i sudije iz Mladićevog prvostepenog veća.

Branilac Ratka Mladića, advokat Branko Lukić, Profimedia

“Prvostepena presuda je velika diverzija prvostepenog veća. Sudije su na taj način izbeglie da analiziraju dokaze koje smo mi podneli. Odlučili su da dokaze odbrane uopšte ne gledaju, da ne bi morali da priznaju pogreške u ranijim presudama”, rekao je Lukić, koji sutra neće prisustvovati izricanju drugostepene presude u Hagu.

Toma Fila pesimističan: Očekujem “loše”

Povodom izricanja pravnosnažne presude Ratku Mladiću, advokat Toma Fila kaže da očekuje “loše”.

Dodaje da nije video bolju žalbu nego advokata Lukića, ali ocenjuje da se donosicima presude žuri.

“Jedan sudija je u međuvremenu umro. Oni su našli nekog drugog i rekli mu dosta mu je dva, tri meseca da pročita predmet, a sudilo se pet godina. Deset godina je od kako je Mladić u Hagu, pet godina od prvostepene presude i nisu mogli da sačekaju još šest meseci? Bojim se da se plaše da on ne završi ružno, jer je mnogo bolestan”, rekao je Fila.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike