Izricanje presude Mladiću sa slobode pratili oni koji nikada nisu odgovarali za zločine nad Srbima

09.06.2021

16:55 >> 14:42

0

Ova rečenica pokazuje koliko je Haški tribunal politička, a ne institucija koja treba da poštuje pravo i deli pravdu

Izricanje presude Mladiću sa slobode pratili oni koji nikada nisu odgovarali za zločine nad Srbima
Copyright Jerry Lampen/Pool via AP

“Izricanje presude Ratku Mladiću sa slobode su pratili Naser Orić, Ramuš Haradinaj, Stjepan Mesić, Havijer Solana, Ante Gotovina, Bernar Kušner”, komentar je nakon juče izrečene doživotne kazne zatvora Ratku Mladiću.

Instagram printscreen

Ova rečenica pokazuje koliko je Haški tribunal politička, a ne institucija koja treba da poštuje pravo i deli pravdu. Jer, prema presudama, istakao je to i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na sednici SB UN, može se pogrešno zaključiti da su samo Srbi činili zločine.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Izrečenom kaznom potvrđena je prvostepena presuda.

Naser Orić, bošnjački oficir, bio je komandant snaga Armije BiH u Srebrenici tokom rata. Pravosnažno je oslobođen svih optužbi pred međunarodnim sudom u Hagu.

Printscreen/Youtube

Ramuš Haradinaj bio je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine tokom rata na Kosovu i Metohiji. Tribunal je 2008. doneo oslobađajuću odluku. U obrazloženju je navedeno da tužilaštvo jeste dokazalo zločine, ali ne i da je Haradinaj u to bio umešan. Optužnica je ponovo podignuta i ponovo je oslobođen.

Ramuš Haradinaj, Printscreen

Stjepan Mesić poslednji je predsednik Predsedništva SFRJ. Nevladina organizacija „Kroacija libertas“ je u januaru 2011. protiv njega podnela krivičnu prijavu za govor mržnje, kao i za podsticanje na rat i ratne sukobe. Jedan od razloga za tužbu je i izjava iz 2010. godine da će da pošalje Vojsku Republike Hrvatske da napadne Republiku Srpsku u slučaju da se stanovništvo Republike Srpske na referendumu izjasni za nezavisnost. “Srbi mogu odneti u Srbiju samo blato koje su doneli na opancima”, izjava je Stipe Mesića iz 1990. godine. Kao poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, izjavio je u Saboru 1991. godine: “Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema i hvala vam lepo.“

Stjepan Mesić, Youtube printscreen

Havijer Solana je nekadašnji visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost i generalni sekretar Saveta Evropske unije i Zapadnoevropske unije. Na dužnosti generalnog sekretara NATO-a bio je od 1995. do 1999. Odluka o bombardovanju doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Naredbu je američkom generalu Vesliju Klarku izdao upravo Havijer Solana.

Havijer Solana, Profimedia

Ante Gotovina je bivši hrvatski general i bivši pripadnik Legije stranaca. Nakon podizanja optužnice Haškog tribunala, uhapšen je na Kanarskim ostrvima 2005. godine, a haški proces protiv Gotovine, kao i generala Markača i Čermaka, započeo je 2008. godine. Tri godine kasnije osuđen je na 24 godine robije, zbog zločina počinjenih nad Srbima u operaciji “Oluja” 1995. godine. Međutim, već 2012. Žalbeno veće Haškog tribunala ga je oslobodilo svih optužbi zbog nedokazane odgovornosti i istog dana je pušten na slobodu.

Ante Gotovina, Profimedia

Bernar Kušner, francuski lekar, političar i diplomata, jevrejskog porekla, od 1999. do 2001. je bio na mestu šefa civilne misije Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju. Sa ove dužnosti je otišao posle potpisivanja akta o formiranju privremene prelazne vlade Kosova. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja VJ i policije sa Kosova, egzodusa 200.000 kosovskih Srba i pripadnika drugih etničkih grupa koje su se našle na udaru kosovskih Albanaca i nemogućnosti KFOR-a i UNMIK-a da promene atmosferu nasilja u pokrajini, naišao je na brojne kritike i optužbe da je poziciju iskoristio za ličnu korist.

Bernar Kušner, Profimedia

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike