"Šalju poruku Srbima da se ne isplati borba za svoj narod, ali neće uspeti": Udruženje Mladićevih gardista stoji uz generala

08.06.2021

16:47 >> 20:47

0

Autor: M. I.

General je kriv samo zato što je, kad je bilo najteže, stao u odbranu Srba, kaže Ivanić

"Šalju poruku Srbima da se ne isplati borba za svoj narod, ali neće uspeti": Udruženje Mladićevih gardista stoji uz generala
Copyright 24sedam/AP Photo/Peter Dejong

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Generalu Mladiću je izrečena kazna doživotnog zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda.

Na ovakvu odluku oglasilo se Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Generalu sudili oni koji su razorili bivšu državu

Član predsedništva ovog udruženja advokat Mijodrag Ivanić za 24sedam kaže da je sa pravne tačke gledišta besmisleno komentarisati ovu presudu kao i Haški tribunal u celini.

pročitajte još:

– Sasvim je jasno da se ovde ne radi ni o pravu ni o pravdi. Haški tribunal su osnovale sile koje su odgovorne za raspad nekadašnje države i sada oni sebi daju za pravo da presuđuju srpskim velikanima koji su svoju zemlju branili. Ovaj sud može jedino da se uporedi sa sudovima totalitarnih režima koji nisu formirani zarad prava nego da bi presuđivali svojim političkim protivnicima – rekao je on.

Konačan sud će doneti istorija

Ivanić dodaje da je za njihovo Udruženje, kao i za sve Srbe, general Ratko Mladić junak koji je branio svoj narod.

– General je “kriv” samo zato što je, kad je bilo najteže, stao u odbranu Srba i nije dozvolio da se ponovi istorija iz Drugog svetskog rata i zločinačke Nezavisne države Hrvatske. Da general Mladić nije stao na čelo Vojske Republike Srpske, Srba danas ne bi bilo zapadno od Drine. Nikakve presude nekakvih ad hok tribunala neće promeniti naše mišljenje, jer će konačni sud o generalu da donese istorija. Siguran sam da će vreme pokazati da je naš komandant bio na pravoj strani – dodaje on.

Ivanić kaže da presuda generalu nije imala za cilj zadovoljenje pravde, naprotiv.

– Jedini cilj ovakve presude je da Zapadne sile opravdaju sopstvenu ulogu u razaranju nekadašnje države. Pored toga, oni žele i da pošalju poruku budućim generacijama Srba da se ne isplati borba za svoj narod. Na njihovu žalost, to neće uspeti – kaže on.

Ivanić je zaključio da će njihovo Udruženje i dalje stajati uz svog komandanta i nastaviti borbu za srpske interese.

Generala čuvali mladići

Podsetimo, Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske je vojna formacija o kojoj se najmanje u javnosti zna. Tokom postojanja, sa osnovnim zadatkom da štiti Glavni štab i visoke oficire VRS pri glavnom štabu, učestvovala je na mnogim ratištima – olovskom, bihaćkom, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji “Cerska 93”, Lukavcu, u i oko Srebrenice i Žepe.

Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 4.500 vojnika, dok je njih oko 250 ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

Ovu jedinicu činili su uglavnom mladi momci, što njihova dela čini još značajnijim.

– Bila je to najmlađa brigada u sastavu VRS, uglavnom sastavljena od golobradih regruta iz svake opštine u Republici Srpskoj, koji su većinom imali samo 18 godina kada su stali na branik otadžbine. Od delova ove brigade je formiran odred za zaštitu generala Mladića, koji je rasformiran 2003. godine. Tako su delovi Prve gardijske motorizovane brigade neformalno obavljali primarne zadatke zbog kojih su i formirani do tada – rekao je Ivanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike