Povratak na mesto zločina: Vesli Klark komandovao NATO bombardovanjem, a sada savetnik na Kosovu

08.07.2021

18:15 >> 09:54

0

Vesli Klark je vodio NATO operacije tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine

Povratak na mesto zločina: Vesli Klark komandovao NATO bombardovanjem, a sada savetnik na Kosovu
Copyright AP Photo/Tony Gutierrez

Penzionisani američki general Vesli Klark, komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi u trenutku NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, stigao je na Kosovo, a prema najavama, on će biti savetnik Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga. Njegovo ime će nositi škola za oficirske kadrove KBS.

Klarka je na aerodromu u Prištini dočekao kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, a posle sastanka Klark je izjavio da je impresioniran napretkom ka demokratiji i slobodi koji je ostvaren na Kosovu. Izjavio je i da se raduje zbog mogućnosti da pomogne tamošnjim institucijama.

– General Klark je cenjena ličnost na Kosovu, koju će pamtiti generacije i istorija albanskog naroda – izjavio je Mehaj, dodajući da su prioriteti ministarstva na čijem je čelu integracije u NATO i slanje kosovskih trupa u međunarodne misije.

Vesli Klark je vodio NATO operacije tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a u znak zahvalnosti kosovske vlasti odlučile su da dve ulice, u Prištini i Peći, nose njegovo ime.

Vladislav Jovanović, Youtube printscreen

Angažovanje Veslija Klarka kao savetnika u KBS, Vladislav Jovanović, bivši ambasador Jugoslavije u UN, vidi kao nastavak agresije na Srbiju, ali u drugačijem obliku u odnosu na agresiju koju je vodio kao prvi čovek NATO-a za vreme bombardovanja SR Jugoslavije.

pročitajte još

Jovanović, u izjavi za Sputnjik, napominje da je Klarkovo novo interesovanje za „preobučenu terorističku OVK“ dokaz više da je Amerika ta koja upravlja Kosovom. Njegovo pojavljivanje, kaže Jovanović, potvrđuje da je OVK bila pešadija NATO čiji je komandant bio Klark, te da je zajednički cilj protivpravnog napada bio da se KiM otrgne fizički od Srbije.

– Počev od momenta kada je pripremao, kao komandant NATO snaga, i sproveo agresiju na jednu zemlju članicu UN bez neophodnog odobrenja SB UN, po definiciji Generalne skupštine UN je učinio zločin protiv mira. To je najveći mogući ratni zločin – napominje Jovanović, i dodaje da Klark sada namerava da završi započet posao.

– Ako Klark zaista preuzme tu ulogu i pojavi se kao instruktor i pomagač „preobučene“ OVK, onda i on lično ovim činom definitivno potvrđuje svoju zločinačku ulogu prema Srbiji u dužem vremenskom periodu, od skoro 22 godine – zaključuje Jovanović sa Sputnjik.

Dragutin Dimčevski, Youtube printscreen

Penzionisani zamenik komandanta 53. graničnog bataljona, koji je odlikovan Ordenom belog orla, Dragutin Dimčevski za Kosovo onlajn takođe kaže da je dolazak bivšeg komandanta NATO generala Veslija Klarka na Kosovo nastavak agresije koju je ovaj savez izvršio na SR Jugoslaviju pre 22 godine, što je ocenio kao “zločin nad zločinima”.

– Zločin u kome je naša zemlja uništena, u kojoj su uništeni naša industrija, putevi, nastavlja se kroz ovaj neprijateljski gest – rekao je Dimčevski.

Vesli K. Klark (77) penzionisani je general vojske SAD. Kao komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi od 1997. do 2000. godine, Klark je komandovao NATO operacijom “Saveznička sila”.

Vesli Klark, Profimedia

Otpušten je prevremeno sa pozicije glavnokomandujućeg NATO snaga za Evropu, navodno posle sukoba sa NATO generalom Majklom Džeksonom, čiji se potpis našao na Kumanovskom sporazumu.

Džekson je svedočio da je u trenutku kada je očekivao ulazak NATO snaga na Kosovo, posle potpisivanja sporazuma, dobio informaciju da su ruske snage, do tada deo snaga Sfora u Bosni i Hercegovini, prefarbale svoje oznake i prve stigle do prištinskog aerodroma.

Kako kaže, on i jeste očekivao, pa i podržavao, da im se priključi ruski kontingent snaga, baš kao i u Bosni, ali da način i vreme kada je to učinjeno nisu bili deo plana, te da je ta situacija uzbudila sve u sedištu NATO-a u Briselu.

General Majkl Džekson, Profimedia

Američki general Vesli Klark komandovao je zaustavljanje ruskih trupa, njihovo uklanjanje sa aerodroma ili blokadu snabdevanja.

– Jasno sam mu rekao da to nije u okviru našeg mandata dobijenog od Ujedinjenih nacija, a i da bi stvari mogle da krenu po zlu – ne planirano, ne sa namerom, ali bi mogle da se dese. Trebalo je izbeći mogućnost direktnog sukoba – svedočio je Džekson, koji je u svojoj autobiografiji naveo da je Klarka upozorio da ne želi da izazove treći svetski rat, te da je bio iskreno zabrinut.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike