Premijerka Brnabić o Kosovu, Srebrenici, Crnoj Gori: Sa Kurtijem je nemoguće razgovarati

11.07.2021

09:42 >> 09:44

0

To je izuzetno teška situacija, ali mi moramo da ostanemo u dijalogu, kazala je Ana Brnabić

Premijerka Brnabić o Kosovu, Srebrenici, Crnoj Gori: Sa Kurtijem je nemoguće razgovarati
Copyright Ana Brnabić, Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio teži nego sada i istakla da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nemoguće razgovarati.

Brnabić je pojasnila da je dijalog Beograda i Prištine izuzetno težak jer sa prištinske strane pregovaraju ljudi koji se nepragmatični i ne zanimaju ih ni regionalni projekti, već samo da šalju poruke da Srbija treba da klekne i da je pitanje dana kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

-Ne žele da pričaju ni o čemu drugom. To je izuzetno teška situacija, ali mi moramo da ostanemo u dijalogu, kazala je Brnabić za TV Prva.

Tokom protekle nedelje održan je i poslednji sastanak u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala 2014. godine nemačka kancelarka Angela Merkel, a Brnabić kaže da umesto da taj sastanak bude kulminacija onoga što je do sada dogovoreno i učinjeno, zvaničnici Prištine su sve blokirali tako da je ovaj samit jedini bez bilo kakvog dogovora.

Podseća da se tokom Berlinskog procesa dosta toga dogovorilo i to projekata koji se ne tiču politike već šta paralelno može da se uradi da bi život građanima bio kvalitetniji.

-Mi smo ovu godinu mogli da slavimo kao godinu saradnje regiona, kaže Brnabić, podsećajući da je upravo u okviru Berlinskog procesa dogovoren regionalni roming, kao i mnogi infrastrukturni projekti.

pročitajte još

-Ima stvari koje treba proslaviti, ali imate zvaničnike Prištine koji su ponovo na samitu blokirali sve sporazume na kojima smo radili više od godinu dana, kazala je ona.

U tom smislu navodi da je međunarodna zajednica imala prilike da se u nekoliko navrata uveri da je sa Aljbinom Kurtijem, ali i Vjosom Osmani, nemoguće razgovarati.

Kako kaže, na samitu u Tirani, Edi Rama se uverio koliko je nemoguće razgovarati sa Kurtijem, a Sebastijan Kurc je za to imao priliku na samitu u Beču, dok su tokom nastavka dijaloga u Briselu to mogli da uvide Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

-Nisam preterano optimista jer je Kosovo njihovo čedo i teško je da će oni okrenuti glavu, ali razumeju koliko je teško i koliko je Beograd konstruktivan, kazala je premijerka.

Navodi da je očigledno koliko je malo prostora za komunikaciju i dijalog i ocenjuje da to nije dobro.

-Mene to plaši, ali što je to više jasnije međunarodim faktorima, to su Srbi bezbedniji, kazala je premijerka i navela da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio one koji treba da znaju – NATO, KFOR, međunarodnu zajednicu, Amerikance o tri crvene linije koje Srbija neće dozvoliti da se pređu.

pročitajte još

Na pitanje da li smatra da je zvanična Priština rešila da kosovsko pitanje reši brzo i to bez dogovora, odnosno onako kako njima odgovara, s obzirom na napade na Dragicu Gašić koja se vratila u Ðakovicu da živi, ali i srpskog dečaka kojeg su napali zbog krsta, Brnabić kaže da ne zna šta su rešili, ali da je očigledno da su politički predstavnici u Prištini ideološki fanatici koji ne žele da razgovaraju.

Nada se, kako kaže, zarad regionalne saradnje, da je pitanje trenutka kada će Albanci na Kosovu i Metohiji reći da se stane sa takvom politikom, jer ništa nisu dobili zato što je upravo Priština ta koja sve blokira.

Osuda zločina u Srebrenici, ali i napada na Vučića

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne bi išla u Potočare na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici sve dok se ne privedu pravdi oni koji su pre šest godina napali tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kada je u ime Srbije otišao da se pokloni žrtvama.

pročitajte još

Brnabić je na TV Prva istakla da izražava duboko žaljenje zbog tog užasnog zločina i da nema problem sa tim da pokaže žaljenje i pijetet prema žrtvama, ali da je skandalozno to što niko nije odgovarao za napad na život zvaničnika neke druge države.

Kako kaže, u Vladu Srbije nije ni stigao poziv za to obeležavanje, a nisu ni razmišljali da idu bez poziva, upravo zbog toga što je pokazana nezainteresovanost za rešavanje slučaja napada na Vučića.

-To je užasan zločin i nemam problem da pokažem žaljenje i pijetet žrtvama, ali dok se ne privede pravdi svako ko je učestvovao u napadu na predsednika, tada premijera, kada je otišao da se pokloni žrtvama, ne vidim da je nama zvaničnicama tamo mesto, kazala je Brnabić.

Srbija se ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, interesuju nas samo regionalna saradnja i položaj Srba

Premijerka Ana Brnabić poručila je da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore i istakla da nju, što se tiče te zemlje, interesuju samo regionalna saradnja i položaj Srba.

Brnabić je na TV Prva, a pojašnjavajući svoju izjavu da ju je poruka Dritana Abazovića koji nije zadovoljan izjavama iz Beograda, prvo nasmejala, pa rastužila, kazala da su izjave poput njegove takve da nema šta da se na njih kaže, pogotovu kada se uzme u obzir šta je sve Crna Gora uradila protiv interesa Srbije.

U tom smislu, Brnabić je podsetila da je Podgorica usvojila rezoluciju o Srebrenici i to 26 godina nakon zločina, kao i da su donirali vakcine takozvanoj kosovskoj vojsci.

-Nije problem da donirate Prištini, i mi smo donirali PCR testove kada se u međunarodnoj zajednici niko nije setio Prištine, ali problem je da donirate 400 vakcina i to takozvanoj vojsci Kosova jer to predstavlja samo šamar Srbiji, rekla je ona.

Brnabić navodi da su iz Crne Gore proterali ambasadora Srbije i to zbog nečega što je rekao, a što se uči u udžbenicima, kao i da ta odluka još nije povučena, kao i da svake godine crnogorski zvaničnici zajedno sa Hrvatskom slave “Oluju”.

-Priznali ste nezavisnost autonomne pokrajine Srbije i uz sve to imate obraz da kažete da vam se ne sviđaju neke izjave naših zvaničnika. Prvo, mi smo suverena država, možemo da pričamo ‘šta hoćemo, a drugo kada smo se mi mešali u unutrašnje stvari Crne Gore, upitala je premijerka.

Poručila je crnogorskim zvaničnicima da ako oni misle da uz pad BDP nemaju preča posla nego da se bave Srbijom, ona ima drugog posla koji mora da obavlja u interesu građana Srbije.

-U vezi Crne Gore interesuje me regionalna saradnja i položaj Srba u Crnoj Gori, kaže premijerka.

Kako navodi, posle svega što su uradili pomislila je prvo da Abazović hoće da se našali, da spusti tenzije, ali onda je shvatila da je ozbiljan i tada joj je došlo samo da zaplače.

-Ali, i za regionalnu saradnju zdravije je smejati se, kazala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike