Petković: Beograd čvrsto opredeljen da čuva mir i srpski narod na KiM

25.06.2024

18:00

0

Nažalost, proces dijaloga je u zastoju zbog jednostranih i eskalatornih poteza Prištine koja direktno gazi sve postignute sporazume i dogovore u Briselu - naveo je Petković

Petković: Beograd čvrsto opredeljen da čuva mir i srpski narod na KiM
Petar Petković - Copyright M.A./ATAImages

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je imao veoma sadržajan i otvoren razgovor sa Nikolom Verolom, generalnim direktorom Generalne direkcije za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Italije u kojem je naglasio da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog.

- Podvukao sam da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog i da je sto puta bolje da razgovaramo, nego da imamo tenzije i probleme na terenu. Nažalost, proces dijaloga je u zastoju zbog jednostranih i eskalatornih poteza Prištine koja direktno gazi sve postignute sporazume i dogovore u Briselu - naveo je Petković.

Međutim, "koliko god nečija namera u Prištini bila da dijalog obesmisli, još čvršća je naša opredeljenost da čuvamo mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji i to sam jasno istakao i svom sagovorniku", ukazao je Petković.

Zbog nemogućih uslova života koje stvara Priština, Srbi danas napuštaju sever Kosova i Metohije i Zajednica srpskih opština je pored preuzete obaveze Prištine i snažna potreba srpskog naroda na KiM kako bismo zaustavili novi talas iseljavanja i našem narodu obezbedili kolektivna prava i garantovali bezbednost, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je dodao da je o tome na sastanku u Domu poslanika Republike Italije informisao i zamenika predsednika Komisije za spoljne poslove gospodina Paola Formentinija i druge članove komisije.

- Važno je da puna istina o nemogućem životu Srba na KiM i konstruktivnom pristupu Beograda dijalogu sa Prištinom stigne i do italijanskih poslanika - zaključio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike