Đurić sa Varheljijem u Luksemburgu: Srbija ostaje posvećena evropskom putu

24.06.2024

22:45

0

U razgovoru sa evropskim komesarom, šef srpske diplomatije još jednom je ukazao na izuzetno težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Đurić sa Varheljijem u Luksemburgu: Srbija ostaje posvećena evropskom putu
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug printscreen

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas u Luksemburgu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana.

Ministar Đurić je izrazio zadovoljstvo učestalošću i kontinuitetom susreta sa visokim zvaničnicima Evropske unije, naglasivši da je to prilika da se glas Srbije čuje, i da niko nema dilemu da naša zemlja ostaje posvećena evropskom putu i da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet naše spoljne politike.

U razgovoru sa evropskim komesarom, šef srpske diplomatije još jednom je ukazao na izuzetno težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji se iz dana u dan iznova suočava sa političkim obespravljivanjem i kršenjem najelementarnijih ljudskih prava od strane Prištine.

Takođe, prema njegovim rečima, nespremnost Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština svedoči da sa te strane ne postoji suštinska zainteresovanost za dijalog.

Prilikom današnjeg susreta, sagovornici su se osvrnuli i na aktuelne bezbednosno-političke teme i pitanja od značaja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

U Luksembrugu je danas održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Kako je saopštio Savet EU, tokom sastanka su razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike