Đurđev: Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji, naše institucije moraju nositi srpski prefiks!

15.06.2024

10:00

0

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da u sred Beograda i danas imamo javne ustanove sa nazivima kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište i Jugoslovensko rečno brodarstvo

Đurđev: Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti  tačkom o dejugoslovenizaciji, naše institucije moraju nositi srpski prefiks!
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

Svesrpski sabor je bio nesumnjivo važan događaj u modernoj istoriji našeg naroda, a deklaracija usvojena tokom istog važan dokument, ali ostaje utisak da je istom falila tačka posvećena dejugoslovenizaciji Srbije i Republike Srpske, jer nema nacionalnog buđenja i srpsko-srpskih integracija ukoliko i dalje imamo institucije koje nose ime po državi koja ne postoji već četvrt veka, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da u sred Beograda i danas imamo javne ustanove sa nazivima kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište i Jugoslovensko rečno brodarstvo.

- Čije su te institucije, sigurno nisu ni građana Srbije ni Srba. Treba, međutim, ići i korak dalje, i svim institucijama države Srbije dati srpski prefiks u nazivu. Dakle, Srpska narodna skupština, a ne Narodna skupština Republike Srbije, Srpska narodna banka, a ne Narodna banka Srbije, Srpska radio-televizija, a ne Radio-televizija Srbije itd. Borba na simboličkom planu je važna, čak i presudna za nas - zaključio je Đurđev.

Ovaj predlog deo je ranije kampanje Srpske lige, u kojoj temelj obnove srpske državnosti treba da počiva na promeni naziva državnih institucija, koji u sebi imaju pojmove “Srbije“ ili “republički/a“, u “srpski/a“, posebno zbog toga što je u zemljama u regionu na udaru sve što ima pridev “srpsko“, ali i zbog toga što je ustaljena praksa da se u nazivima zvaničnih institucija naše države izbegava upotreba ovog prideva.

Iz tog razloga, Srpska liga se zalaže za promenu postojećih i primenu novih imena državnih institucija, javnih ustanova, preduzeća, sportskih saveza, pa tako, na primer, umesto Vlada Republike Srbije novi naziv bi glasio Srpska vlada, Vojska Srbije – Srpska vojska, Narodna skupština Republike Srbije – Srpska narodna skupština, Narodna banka Srbije – Srpska narodna banka, Pošta Srbije – Srpske pošte, Fudbalski savez Srbije – Srpski fudbalski savez i slično.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike