Udružili se da skupljaju dokaze za "genocide": Priština i Sarajevo planiraju zajednički udarac na Srbiju, Srpsku i naš narod

15.06.2024

11:18

0

Prilika da se to demonstrira bilo je i obeležavanje 25 godina od ulaska NATO trupa na KiM, gde su se okupili mnogi kojima je zajednički imenitelj mržnja prema Srbima

Udružili se da skupljaju dokaze za "genocide": Priština i Sarajevo planiraju zajednički udarac na Srbiju, Srpsku i naš narod
Kurti i Šuljagić - Copyright Twitter_Emir Suljagić @suljagicemir1

Nakon početnog snebivanja, a posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Sarajevo i Priština sve otvorenije pokazuju da im je glavni cilj da udruženo udare na Srbe, Srbiju i Republiku Srpsku.

Prilika da se to demonstrira bilo je i obeležavanje 25 godina od ulaska NATO trupa na KiM, gde su se okupili mnogi kojima je zajednički imenitelj mržnja prema našem narodu.

Među zvanicama na svetkovini u Prištini bio je i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kojeg je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio kao jednog od onih koji su "preživeli genocid koji su srpske snage počinile jula 1995. u kojem je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka". Poželeo mu je dobrodošlicu na "godišnjicu oslobođenja naše zemlje i okončanja etničkog čišćenja i genocida Srbije na Kosovu".

Kurti i Suljagić, dakle, složili su se da ih povezuje "genocid Srbije", a u saopštenju sa sastanka vidi se da će preduzeti i konkretne korake. Najavljeno je potpisivanje memoranduma o saradnji prištinskog Instituta za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata i Memorijalnog centra "Srebrenica". Uz to, navodi se i da Srbija "treba da se suoči sa svojom prošlošću i da odgovara za počinjene zločine, masakre i genocide".

Vučević: Rafalno po "Dejtonu"

Rezolucija o Srebrenici nije donela ništa bolje u odnosima. Šta je njen smisao? Bojim se da je to ono što nam sledi s jeseni ili 2025, kada ćemo čuti rafale inicijativa da treba da se promeni Dejtonski sporazum. Da sam ja Bošnjak prigrlio bih Srpsku, a time što je karakterišete kao genocidnu tvorevinu - terate je od sebe. Ovo je juče poručio premijer Srbije Miloš Vučević, koji je kazao da veruje da bi bilo dobro kada bi Balkan pripadao balkanskim narodima, ali da uvek postoji neko sa strane ko hoće da nam "pomogne".

Profimedia
 

Kurtijev institut, inače, formiran je da bi se sakupili dokazi o "zločinima" našeg naroda, s ciljem da se u jednom trenutku pokrene i tužba protiv Beograda kako bi se naplatila navodna ratna odšteta. I u anketni listić, u nedavno završenom popisu, Priština je umetnula pitanja koja se odnose na "ratnu štetu", pa je od građana traženo da se izjasne šta su sve izgubili tokom sukoba.Ambicije Prištine otkrila je i predsednica lažne države Kosovo Vljosa Osmani, koja je pre nego što je postalo jasno da će im biti izmaknuta stolica u Savetu Evrope, poručivala da će porodice nestalih moći da tuže Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava za povredu prava na život njihovih najmilijih. Tu mogućnost iznela je u danu kada se na tzv. Kosovu obeležavao dan nestalih. Ona je selo Meja, u blizini Đakovice, gde su u akcijama naših snaga stradali i Albanci koji su prethodno ubili pet srpskih policajaca, nazvala "kosovskom Srebrenicom".

S druge strane, političko Sarajevo usvajanje Rezolucije o Srebrenici  dočekalo je kao novi impuls, pa bošnjački političari u poslednje vreme pominju reviziju tužbe za genocid i ratnu odštetu. Bosna i Hercegovina je 2017. pokušala da Srbiju izvede na "klupu", ali je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, uz obrazloženje da Predsedništvo BiH nije donelo jedinstvenu odluku.

Osumnjičen za pretnje telefonom

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini formiralo je 10. juna predmet protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, zbog ugrožavanja sigurnosti policijskog službenika. On se sumnjiči da je 31. maja telefonom upućivao pretnje pomoćniku načelnika zvorničke Policijske uprave Adisu Cibraliću.

Suljagić je objavio da je odbio da daje izjavu u Policijskoj upravi Zvornik bez prisustva advokata

Proces revizije je pokrenuo Bakir Izetbegović, tadašnji bošnjački član Predsedništva BiH, jer je te 2017. isticao rok za žalbu na ranije odluke Međunarodnog suda u Hagu. Deset godina ranije, isti taj sud presudio je da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici koji su počinile vojne snage Republike Srpske, ali da "snosi odgovornost za nesprečavanje genocida".

Uprkos tome što vodeći domaći i međunarodni eksperti listom tvrde da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nema sumnje da političko Sarajevo neće i nadalje pokušavati da materijalizuje Rezoluciju usvojenu u GS UN. A da su međunarodno pravo i procedure vrlo fleksibilni i podložni promenama, u zavisnosti od toga kome ustrebaju, videlo se upravo i po tome kako je usvojen sraman dokument na Ist Riveru: manjina koja je "za" nadglasala je većinu onih koji su protiv ili uzdržani.

Koju pravnu akrobatiku će Sarajevo da iskoristi, posebno kad se udruži sa Prištinom, a kako bi Beograd i Republiku Srpsku izveli na optuženičku klupu, još nije do kraja poznato.

Srđan Graovac, iz Instituta za društevnu stabilnost, ukazuje da je još pre nekoliko godina, kada su u parlamentu u regionu počeli da usvajaju rezolucije o Srebrenici, što je učinila i Priština, postalo jasno u kom će pravcu sve ići:

- Tada je i Kurti najavio da mu je cilj da se Srbija označi krivom za genocid. On računa da bi time oživeo postupak priznavanja tzv. Kosova koji je sad zamro, ali mu je važnije što bi zahvaljujući takvoj presudi od međunarodne zajednice mogao da traži dodatne pritiske na Beograd da prizna lažnu državu.

Prema njegovim rečima, za ciljeve i Sarajeva i Prištine smetnja je srpski faktor. Graovac ukazuje da su se i Albanci i Bošnjaci kasno formirali kao nacije, u prošlom veku, te da su tek sada u fazi nacionalne ekspanzije:

- Svi koji im se nađu na putu postaju njihovi smrtni neprijatelji, a u ovom slučaju smetnja su im Srbi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike