Patrijarh Porfirije: Srpski narod se sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim narodima (VIDEO)

08.06.2024

10:29

0

Nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg

Patrijarh Porfirije: Srpski narod se sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim narodima (VIDEO)
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Patrijarh SPC Porfirije poručio je nakon molebana u Hramu Svetog Save, u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas.

"Sabiramo se u jedno, braćo i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas", rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i najviših zvaničnika Srbije i Srpske, članova vlada i građana.

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

"Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo", naglasio je patrijarh.

Drugo ime za crkvu i jeste sabor

On je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

"I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo sa Bogom, a kada smo jedno sa Bogom, onda smo svi jedno među sobom", naveo je Porfirije.

Poručio je da je duhovni zakon takav da što sve više približavamo Bogu, bliži smo i jedni drugima. 

"A kada se udaljimo od Boga, kada se udaljimo od crkve, time se udaljujemo i jedni od drugih, kao pojedinci i kao narod. Reći ću to jednostavno, gde ima crkve, ima i našeg naroda, a tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve, on odumire, prestaje da postoji. Bog je stvorio čoveka kao saborno biće, kao biće zajednice i sabornost je samim tim i u prirodi crkve", istakao je Porfirije.

Sabornost u prirodi srpskog pravoslavnog naroda

Naveo je da je zato sabornost i u prirodi našeg srpskog pravoslavnog naroda, što je oblikovalo i oblikuje naš identitet. Patrijarh je zamolio sve Srbe da budu jedinstveni i složni i da u isto vreme grade mir i odnose sa svima, imajući na umu reči Gospodnje - "budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi".

"Jer setimo se, ne tako davno, tek pre par decenija, bilo je nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem, sa državnim vođstvom, sa istaknutim prestanicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu reč crkve koja ne pravi razliku među decom, a mnogima je to nezamislivo i danas", rekao je Porfirije.

On je naglasio da crkva i jedne i druge neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetoga Save, pomiritelja i ujedinitelja braća i naroda.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

 

"Baš onako kako je u studeničkoj Bogorodičnoj lavri pomirio zavađenu braću Sveti Sava je gotov da i danas i uvek ujedinjuje i miri, sve zaceljuje vezama Hristove ljubavi u duhovno jedinstvo", rekao je Porfirije.

Patrijarh SPC je dodao da kroz vekove od istoka do zapada, od severa do juga, nezavisno od državnih i političkih granica, kulturnih prostora, različitih lokalnih običaja, narečja i dijalekata, gde god da živi srpski narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim.

"To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vera, koja se zove SPC. Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale. Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je oblikovala i očuvala neizmenjene", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, u doba kada "orkanske bure vitlaju današnjim svetom i prete da pretvore sve u prah i pepeo", SPC poziva očinski i bratski sve na duhovno jedinstvo, na međusobnu ljubav, na razumevanje i poštovanje bez obzira na legitimne razlike i poglede po bilo kom pitanju.

"Da i mi kao naši sveti i slavni svake hvale dostojni preci nadahnjujemo bratsko jedinstvo i ljubav crpimo iz svete liturgije tog nebeskog božanskog dara koji nam je ostavio i zaveštao sam Hristos iz molitve koje nas je takođe naučio Hristos i svi sveti iz evanđelja njegovog, koji je jedina sigurna lestvica kojom se penjemo u večnost", poručio je patrijarh SPC.

Patrijarh je izrazio želju da se narod srpski sakuplja i saboru na slavu Božiju i na ponos i slavu svih njegovih svetih predaka koji su radi blagoslova i dobra svome narodu, ne štedeći svoj kratki vek, položili svoj život caru vaseljene kada je to trebalo.

"Pozivamo vas, deco Svetoga Save, da se već u četvrtak veče na Spasovdan,  slavu Beograda okupimo u Spasovdanskoj litiji posle svete liturgije sa moštima velikog i divnog svetitelj iz naših vremena, Svetoga Ave Justina Ćelijskog. I da molitveno i saborno prizovemo blagoslov Božiji na grad ovaj, na zemlju ovu i narod naš i na čitav svet", rekao je Pofirije. Neka nas sve, jedan u trojici, Bog, Otac i Sin i Sveti Duh blagoslovi", poručio je Porfirije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike