Ministri Selaković i Stojičić sastali se sa direktorima ustanova kulture: Izgradnja jedinstvenog srpskog prostora

07.06.2024

15:10

0

Razgovori o ozbiljnim i strateški važnim projektima

Ministri Selaković i Stojičić sastali se sa direktorima ustanova kulture:  Izgradnja jedinstvenog srpskog prostora
Nikola Selaković i Željka Stojičić - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić održali su danas, u okviru Sabora Srbije i RS u Beogradu, sastanak sa srodnim ustanovama kulture.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Nakon sastanka u Vladi Srbije, Selaković je rekao Tanjugu da mu je čast što je u okviru prvog dana sabora imao priliku da ugosti ministarku Stojičić i da održe sastanak sa 20 direktora različitih ustanova kulture Srbije i RS.

Srbija i RS treba kao predvodnici

- Moglo je tu biti više direktora, ali smo se opredelili za one ključne, i imali dvosatni izuzetno dobar, produktivan sastanak na kome smo napravili mapu puta našeg delovanja u narednih godinu dana - rekao je srpski ministar.

Selaković je dodao da je bilo razgovora o "o nekim ozbiljnim, strateški važnim projektima za čitav srpski kulturni prostor".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Prema njegovim rečima, Srbija i RS treba da budu predvodnici "važnih aktivnosti koje su od interesa za funkcionisanje srpske kulture, zaštitu i unapređenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma".
Selaković je rekao da je dogovoreno više stvari, a plan delovanja biće iznet na sednici dve vlade drugog dana sabora.

- Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" i "Dani Srpske u Srbiji" će nastaviti i dalje da se održava, ali ćemo se potruditi da svakog meseca obezbedimo kulturne sadržaje u različitim gradovima - najavio je Selaković.

Veliki zalog za gradnju jedinstvenog srpskog prostora

Stojičić je izrazila zahvalnost Selakoviću na velikoj posvećenost kada je u pitanju današnji sastanak, jer su udareni "temelji dodatne saradnje i kvaliteta kad je u pitanju razvoj kulture i uspostavljanje jedinstvenijeg kulturnog prostora između RS i Srbije".

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Smatram da će to uveliko pomoći pre svega nama u RS kod razvoja i delovanja naših kulturnih ustanova i uopšte kulture na prostorima RS - rekla je Stojičić.

Prema njenim rečima, to će "institucionalno značiti za Srbiju i RS veliki zalog da se gradi jedinstveni srpski prostor".

Selaković je poklonio Stojičić knjigu "Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća", a zauzvrat je dobio monografiju "Milovan Destil Marković".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike