Petković o Kurtijevom terorisanju srpskog naroda: Jedino je spreman na to

06.06.2024

10:52

0

Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu

Petković o Kurtijevom terorisanju srpskog naroda: Jedino je spreman na to
Petar Petković - Copyright Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je jedino za šta ima spremnost premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jeste terorisanje srpskog naroda, posebno na severu KiM, kao i da to demonstrira svakog dana svojim nasilnim i jednostranim aktima.

On je tako reagovao na Kurtijevu izjavu da je spreman da preda nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu jedino u slučaju da Beograd ispuni svoj deo preuzetih obaveza.

Kako je rekao Petković, dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo se da je jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti, koji pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije.

- Sa istom opsesijom, sa kojom progoni srpski narod poslednje tri godine, mogao je da se posveti ispunjenju obaveza iz Dijaloga i potpisanih sporazuma i Srbi bi već imali formiranu Zajednicu srpskih opština i garantovanu bezbednost koju danas nemaju, upravo zbog Kurtija i divljanja njegovih parapolicijskih falangi, upucavanja i prebijanja srpske dece - rekao je Petković.

Beograd je sve obaveze primenio

Dodaje i da je kompletna međunarodna zajednica prozrela namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština i istakao da je nemoguće da sve ljude laže sve vreme i da veruje da će njegova demagogija ikoga zavarati.

- Beograd je sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze. Podjednako, kao što je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred tzv. Ustavni sud - rekao je on.

Podseća da je formiranje ZSO u prvih šest tačaka sporazuma u Briselu i propratnih dokumenata i Opštih principa iz 2015. godine i da nikakvi Kurtijevi preduslovi niti jesu niti će ikada biti osnov za njeno formiranje, već isključivo služe da svoje obaveze izbegne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike