Šef srpske diplomatije: Galopiramo unazad, dokle god je Kurti na vlasti ništa od dijaloga

03.06.2024

23:12

0

Đurić ukazuje da međunarodna zajednica mora da pokaže verodostojnost svojih tvrdnji o želji za očuvanje multietničkog i demokratskog karaktera društva na Kosovu

Šef srpske diplomatije: Galopiramo unazad, dokle god je Kurti na vlasti ništa od dijaloga
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da, dok god je Aljbin Kurti na vlasti, do normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne može doći.

Đurić ukazuje da međunarodna zajednica mora da pokaže verodostojnost svojih tvrdnji o želji za očuvanje multietničkog i demokratskog karaktera društva na Kosovu.

- Čini mi se da galopiramo unazad, od oktobra 2021. godine. Otkako je Kurtijev režim preuzeo odgovornost za stanje u pokrajini imamo vrtoglav sunovrat kada je reč o svim institucijama. I ne čini se da je problem samo u Kurtiju, iskreno govoreći - rekao je Đurić za Blic TV.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

Ukazuje da je deo međunarodne zajednice zbog geopolitičkih okolnosti, zbog problema na istoku Evrope, Bliskom istoku i ogromnih turbulencija svuda u svetu, počeo da daje prednost jačanju "takozvane nezavisnosti Kosova" u odnosu na poštovanje kolektivnih, ljudskih, ekonomskih i političkih prava svih zajednica, srpske i drugih nealbanskih na KiM.

- Vidi se njihovo veliko licemerje. Za nas je najvažnije da nastavimo sa borbom - poručio je Đurić, prenosi "Kosovo onlajn".

Kako je dodao, to je uočljivo iako je međunarodna zajednica kada je stvarala takozvano nezavisno Kosovo, nastupala sa glavnom pričom da se to radi zbog poštovanja prava svih zajednica koje tamo žive, zbog stvaranja jedne liberalne, demokratske države po uzoru na zapadne društva i sl.

- Sada, odjednom, to je palo u drugi plan, i odjednom, bez obzira na to kakav je taj Kurti, da ga podrže zato što smatraju da je to njihov geopolitički interes. I tu se vidi veliko licemerje dela međunarodne zajednice. Međutim, mi nemamo pravo nad time da lamentiramo i jadikujemo - kaže Đurić.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

Od izuzetne važnosti je, navodi Đurić, da međunarodna zajednica pokaže verodostojnost svojih tvrdnji o želji za očuvanje multietničkog i demokratskog karaktera društva na Kosovu time što će momentalno zaustaviti progon srpskog naroda.

- A to se ogleda u zabrani isplata dečijih dodataka, penzija, plata, osnovnih primanja za srpske institucije na Kosovu i Metohiji, u sprečavanju jednogodišnjem ulasku srpske robe na Kosovu i Metohiji, u desetinama uhapšenih - rekao je.

Šef srpske diplomatije kaže da postoji namera da Ministarstvo spoljnih poslova zaduži da se dodatno pruži podrška srpskom pregovaračkom timu te da praktično svaka ambasada Srbije postane u tom domenu i "mini-kancelarija za Kosovo i Metohiju".

"Ako ništa drugo, u vidu pružanja informacija i lobiranja za srpski interes", kaže Đurić.

Ističe i da Srbija mora da uradi sve što može da pomogne Srbima na Kosmetu.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

- Država nikada nije izdvajala više za različite oblike pomoći, ali moramo da iskoristimo i sva pravna i diplomatska i sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju da zaštitimo naš narod - naveo je Đurić.

Govoreći o svojim prvim ministarskim potezima, Đurić poručuje da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju diplomatsku mrežu, u znanje svojih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike, kao i u unapređenje kapaciteta.

- Sada želimo da damo novi impuls i novu energiju, naravno, ja kao svaki novi ministar želim da unapredim mnogo toga. Imam mnogo entuzijazma zato što smatram da treba da ojačamo i naše analitičke sposobnosti, da treba na meritokratskim osnovama da dovedemo veliki broj ljudi koji će biti advokati i zastupnici interesa Srbije. Tu vidim priliku za mlade, talentovane i ne samo mlade, ali sposobne ljude koji govore i više jezika, imaju različite veštine da pojačaju redove srpske diplomatije, zato što se izazovi sa kojima se Srbija suočava su izazovi sa kojima se ne suočava ni jedna druga zemlja u regionu - rekao je Đurić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike