U ponoć počinje izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji: Trajaće do nedelje do 20 časova!

30.05.2024

07:04

0

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je krajem aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave

U ponoć počinje izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji: Trajaće do nedelje do 20 časova!
Glasanje - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji počeće sutra u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 2. juna u 20.00 sati.

Tokom izborne tišine, 48 sati pre glasanja i na dan glasanja, zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa i pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je krajem aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada se održavaju i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i za gradske opštine.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Prethodno je promenjen Zakon o lokalnim izborima kao rezultat razgovora vlasti i opozicije da se beogradski i lokalni izbori (koji nisu održani u decembru), organizuju istog dana. Izbori za odbornike skupština gradova se održavaju u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasaće se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid. Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić raspisao je ranije izbore za odbornike u 17 gradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike