Predstavnik Rusije u UN posle glasanja o Srebrenici: Otvorena je Pandorina kutija, nismo vam zaboravili žrtve iz Drugog svetskog rata

23.05.2024

17:49

0

Nemačka je sponzor, a ona nema nikakvo moralno pravo da pominje reč genocid, istakao je Vasilij Nebezja

Predstavnik Rusije u UN posle glasanja o Srebrenici: Otvorena je Pandorina kutija, nismo vam zaboravili žrtve iz Drugog svetskog rata
Vasilij Nebezja - Copyright Tanjug

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ukazao je na sramno ponašanje predsedavajućeg GS UN tokom rasprave o rezoluciji o Srebrenici.

- Pre glasanja dali ste reč predstavniku Srbije. Želeo bih da vas podsetim da to nije "neki uvaženi predstavnik Srbije", to je predsednik Republike Srbije. Ja mislim da je trebalo da to uvažite i da mu se obratite prikladno, da ispoštujete njegovu funkciju - rekao je Nebenzja.

Rezolucija o Srebrenici nije doneta onim brojem glasova kojem su se sponzori nadali, bilo je više glasova uzdržanih i protiv nego za, rekao je Nebenzja na sednici Generalne skupštine.

Tanjug
 

On je rekao da su autori doveli ostale u zabludu tvrdeći da će dokument dovesti do pomirenja a prikrili su činjenicu da nema saglasnosti tri entiteta u BiH.

Govoreći o tome ko su sve sponzori rezolucije, on je rekao da su čak i Holanđani imali hrabrosti da to urade iako su njihovi mirovnjaci imali sramnu ulogu u tom događaju.

- Nemačka je sponzor, a ona nema nikakvo moralno pravo da pominje reč genocid i da drži pridike drugima - rekao je ruski ambasador i dodao:

- Takođe bih voleo da istaknem da kroz ovaj korak sponzori projekta su eliminisali status quo koji smo imali na osnovu rezolucije 69323, da proglašava 9. decembar međunarodnim danom svih genocida i otvorili Pandorinu kutiju.Odluka Generalne skupštine o genocidu i drugim zločinima od strane nacističke Nemačke nad ljudima Sovjetskog Saveza tokom rata od 1941. do 1945. se nikada nije desila, pri čemu su ovi zločini nacistikog režima odnele živote 27 miliona sovjetskih građana.

Mnogi Evropljani su takođe propatili, a Srbi su to i te kako osetili. Nećemo to zaboraviti, niko i ništa nije zaboravljeno! - istakao je Nebezja.

On je podsetio da su upravo nacistički zločini i pokrenuli osnivanje Ujedinjenih nacija posle Drugog svetskog rata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike