Advokati progonjenog Srbina Slađana Trajkovića: Svedok tužilaštva potvrdio da je Trajković pomagao ljudima! (VIDEO)

17.05.2024

13:52

0

Behram Tahiri je potvrdio da je Trajković pomagao ljudima kojima je bio u situaciji da pomogne

Advokati progonjenog Srbina Slađana Trajkovića: Svedok tužilaštva potvrdio da je Trajković pomagao ljudima! (VIDEO)
Advokat Slađana Trajkovića - Copyright Printscreen/YouTube/Kosovoonline

Današnji svedok u slučaju Slađana Trajkovića koga Specijalno tužilaštvo Kosova tereti za navodni ratni zločin, Behram Tahiri, potvrdio je da je Trajković pomagao ljudima kojima je bio u situaciji da pomogne, izjavila je advokatica Jelena Krivokapić, dok je advokat Dejan A. Vasić dodao da postoji i deo svedočenja kojim odbrana nije zadovoljna, ali da za sada neće iznositi više detalja.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, ispitivanjem svedoka tužilaštva, danas je nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je da svedočenje Behrama Tahirija ide u korist humang dela Slađanovog delovanja u to vreme i suštinski njegove ličnosti, „da je on uvek bio osoba koja, ako nije mogla da pomogne, nije odmogao“.

- Mi smo danas saslušali jednog svedoka koji je pred većem potvrdio ono što smo mi od početka i govorili. Da je Slađan puno učinio za te ljude koji su se tog dana našli na groblju u Vučitrnu, on je sam, po nekoj računici, preko 15 članova različitih porodica iz svog sela koliko je god to mogao da uspe i spasio, i svedok je to potvrdio pred sudom. Jednim delom njegovog iskaza nismo zadovoljni, ali o tome delu ne bih da govorim dok suđenje traje. U suštini nismo nezadovoljni svedočenjem ovog svedoka - rekao je Vasić. 

Advokatica Jelena Krivokapić takođe je potvrdila da iskaz nije tako loš za Trajkovića u delu gde svedok priznaje da je Slađan Trajković pomogao njemu i njegovoj porodici.

- On je čak potvrdio da je Slađan pomogao još dvema porodicama, ne znam koliko je to članova, ali je činjenica da je potvrdio ono što i Slađan tvrdi, da je pomogao pojedinim porodicama, gde je on naravno mogao imati uticaj - rekla je Krivokapić.

Dodala je da je primetila da su svedoci, uključujući današnjeg, veoma konfuzni u davanju izjava i kontradiktorni.

- Ne primećujem te konkretne odgovore, kažem, kako kod ostalih, tako i kod ovog svedoka. I drugo, kontradiktorne su im izjave koje su davali ranije pred policijom, Euleksom, sada se pojavljuju još i neke druge osobe pred kojima su davali izjave, a koje oni nazivaju istražitelji, međutim, videćemo da li su to zaista bili istražitelji i ko je uzimao izjave od nih - rekla je Krivokapić. 

Ona se složila sa kolegom Vasićem da nema razloga za preterano zadovoljstvo, ali ni za nezadovoljstvo.

- Onaj deo koji nam je bio vrlo bitan, da je Slađan pomagao ljudima kojima je mogao da pomogne, gde je bio u situaciji, jer to su bila takva vremena da ni on nije mogao svima da pomogne, to je svedok potvrdio - rekla je Krivokapić.

Svedok tužilaštva Behram Tahiri tvrdi da je za vreme rata video Slađana Trajkovića kako prebija civilno stanovništvo na groblju u opštini Vučitrn, "u uniformi policije Srbije", rukama i nogama, ali i da nije prebio njega. Tahiri takođe navodi da je od policajaca u uniformi prepoznao samo Slađana Trajkovića.

Istakao je da ga je Slađan Trajković spasio da ne ode u jedan od kamiona, kojima je oko 1.000 Albanaca, kako je najpre čuo, "odvoženo na streljanje", ali je kasnije saznao da su poslati u zatvor u Smrekovnici.

On je takođe tokom ispitivanja naveo da nije video oružje kod Slađana Trajkovića.

Advokat Dejan A. Vasić je tokom suđenja pročitao izjavu koju je svedok 2022. godine dao policiji, a gde tvrdi da je osim Slađana Trajkovića prepoznao još pet policajaca, što se, kako tvrdi, ne poklapa sa njegovom današnjom izjavom.

Takođe, advokat je istakao da je u ranijim izjavama svedok tvrdio da su civilna lica odvedena na streljanje, a da danas tvrdi da je „tako čuo“.

Slađan Trajković je uhapšen 15. decembra 2022. godine u Severnoj Mitrovici i od tada se nalazi u pritvoru. Specijalno tužilaštvo Kosova je protiv njega podiglo optužnicu za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine, u selu Reznik u opštini Vučitrn i okolnim selima. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike