Vesić: Kina i Srbija izgradile čelično prijateljstvo zahvaljujući Vučiću i Siju!

30.04.2024

17:45

0

Vesić je naglasio da jedno od centralnih mesta u desetogodišnjem uzletu Srbije zauzima upravo saradnja sa Kinom i dodao da ona nije samo privredna, već multidimenzionalna i sve snažnija

Vesić: Kina i Srbija izgradile čelično prijateljstvo zahvaljujući Vučiću i Siju!
Vučić i Si - Copyright Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da su zahvaljujući dvojici lidera, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom kineskom kolegi Si Đipingu Srbija i Kina izgradile čelično prijateljstvo iz koga se razvijaju nove perspektive odnosa dve zemlje i dva naroda.

Vesić je to rekao na otvaranju medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Sinhua i Tanjug, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća" i ocenio da je na putu razvoja Srbije Narodna Republika Kina odigrala posebnu ulogu.

- Srbija se ubrzano razvija i modernizuje. Postignuta su politička i ekonomska stabilnost koji su rezultirali velikim javnim ulaganjima, prvenstveno u razvoju infrastrukture, a unapređeni su i uspostavljeni predvidivi uslovi poslovanja koji su doveli do toga da imamo rekordan priliv stranih investicija. Srbija ima veći priliv stranih investicija i veći bruto domaći proizvod nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno - istakao je Vesić.

ATAImages/Antonio Ahel
Goran Vesić

Naglasio je da jedno od centralnih mesta u desetogodišnjem uzletu Srbije zauzima upravo saradnja sa Kinom i dodao da ona nije samo privredna, već multidimenzionalna i sve snažnija.

- Kada smo analizirali u Vladi Srbije način na koji se Kina razvila u poslednje dve decenije, shvatili smo kada smo analizirali investiciju na politiku Kine da su posebno investicije u infrastrukturu, a posebno one koje su investicije u transportnu infrastrukturu, u puteve i železnice i druge vidove saobraćaja, imale ogroman i pozitivan uticaj na privredni i ekonomski razvoj Kine - rekao je Vesić.

On je istakao da razvoj infrastrukture omogućava poboljšani pristup tržištu, omogućuje naprednu saobraćajnu mrežu, olakšava industrijsku aglomeraciju, povećava produktivnost i promoviše regionalnu i ekonomsku integraciju.

Ministar je dodao da je za ljude u Srbiji posebno impozantan način način na koji je Kina poslednjih decenija povećala razvoj svoje transportne mrežu. Podsetio je da je ukupna mreža puteva u Kini 2004. godine iznosila 104 hiljade kilometara, a prošle godine 5,2 miliona kilometara.

- Zaključno sa 2022. godinom u Kini je izgrađeno 177.000 kilometara autoputova i brzih saobraćajnica, a 2011. godine, bilo ih je 85.000. Dužina pruga u Kini povećana je sa 51.000 kilometara 2010. godine na 103.000 kilometara - rekao je Vesić.

Istakao je i da je Srbija posebno zahvalna zbog doprinosa koji je Kina dala razvoju saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

- Završili smo 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada. I sada ove godine završavamo novih 108 kilometara brze pruge, a 2026. godine povezaćemo Beograd i Budimpeštu brzom prugom, što će omogućiti da naše dve zemlje mnogo bolje sarađuju i zajednički se razvijaju - rekao je Vesić.

Dodao je da će uključenjem Grčke i Severne Makedonije u taj projekat, u narednim godinama postojati brza prugu između Budimpešte i Atine - najduža brza pruga u Evropi, čija će dužina biti veća od 1.500 km.

- I upravo na primeru brze pruge vidi se koliko je Kina potrebna Srbiji, a koliko je Srbija potrebna Kini. Kineska kompanija koja radi brzu prugu, jedna od najboljih kompanija koja radi u Srbiji, "China Railway International Company", je razvila svoj sertifikat i dobila je sve evropske sertifikate za izgradnju brze pruge. Što znači da su kroz poslove u Srbiji postali sposobni da rade brze i druge pruge širom Evrope - rekao je Vesić.

On dodaje da su uspeli da naprave svoj model interoperabilnosti kineskih sa evropskim sistemima, što jača i kapacitet vaših preduzeća da otvore tržište Evrope.

- Juče je dopremljen prvi brzi voz od pet koji smo kupili za brzu prugu između Beograda i Budimpešte, kineski brzi voz. I nakon što bude predstavljen u Srbiji, on će nastaviti putem Češke, gde će biti testiran i prilagođen svim evropskim standardima. To znači da će kineski brzi vozovi biti prilagođeni evropskim standardima - rekao je Vesić.

Dodao je da je iz tog razloga i za Kinu važna saradnja sa Srbijom jer joj Srbija otvara vrata evropskog tržišta.

- Zato je važno da nastavimo da sarađujemo. Zato smo i zahvalni na saradnji koju imamo sa Narodnom Republikom Kinom, ali s druge strane veoma smo ponosni što smo jedna od retkih, evropskih zemalja u koju je kineski kapital dobrodošao i u koju su Kinezi dobrodošli i u koje su naravno vaše investicije dobrodošle - zaključio je Vesić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike