Aleksandar Šapić: Dolaskom Broza i komunista na vlast počelo je ubrzano odvajanje Kosova od Srbije

09.04.2024

09:22

0

Navodi i to da Slobodan Milošević 1991. godine nije ukinuo te komunističke granice, danas bi bilo potpuno legitimno da one budu državne granice

Aleksandar Šapić: Dolaskom Broza i komunista na vlast počelo je ubrzano odvajanje Kosova od Srbije
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

- Kada je krenulo ubrzano odvajanje Kosova od Srbije? Dolaskom komunista na vlast 1945. godine. Pre toga, Kosovo i Metohija postoji samo kao oblast, već 1963. Kosovo postaje autonomna pokrajina kojoj je već pripojeno 15 novih opština oduzetih od Stare Srbije i povećava se teritorija Kosova i Metohije za duplo, sa 5100 kvadratnih kilometara, na više od 10.000. Zatim 1969. Kosovo postaje socijalistička autonomna pokrajina, da bi vrhunac bio Ustav iz 1974. godine kada Kosovo dobija sve karakteristike tadašnjih republika, današnjih država. A sve vreme se sistemski i intenzivno radi na raseljavanju srpskog stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije, kako bi odnos u broju rastao u korist Šiptara i Albanaca - rekao je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući na televiziji Pink.

Navodi i to da Slobodan Milošević 1991. godine nije ukinuo te komunističke granice, danas bi bilo potpuno legitimno da one budu državne granice.

-Takođe, da se Tito nije posvađao sa Staljinom 1948. godine, a Enver Hodža ostao veran Staljinu, pa je prekinuo pregovore, Albanija bi postala deo SFRJ i dobila Kosovo i Metohiju, jer su se o tome dogovarali. Imali bi Kosovo koje je sastavni deo Albanije i danas ne bi uopšte bila tema da li se mi borimo da ga sačuvamo. I onda me pitaju: „Zašto hoćeš da raskrstiš za simbolima komunizma i Josipom Brozom?“ Pa, između ostalog i zato - završio je Šapić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike