"U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju": Vučić posle sastanka sa ministrom odbrane Francuske (FOTO)

09.04.2024

08:20

0

Drugi dan posete predsednika Srbije Francuskoj

"U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju": Vučić posle sastanka sa ministrom odbrane Francuske (FOTO)
Copyright Printscreen/ Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim će razgovarati o namenskoj industriji i odbrani.

- Dobar i sadržajan razgovor sa ministrom @seblecornu o saradnji našeg Ministarstva odbrane i @armees_gouv, naših namenskih industrija, razmeni iskustava i tehnologija kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambene svrhe", napisao je predsednik i dodao:

- U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju i zato nastavljamo ulaganje i snaženje Vojske Srbije i naše vojne industrije, a saradnja sa Francuskom u ovim oblastima je od neprocenjivog značaja - piše on. 

 

 

Nakon toga biće održan sastanak poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kojem će predsednik Vučić razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International, kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Na ovom sastanku, prisutnima će se obratiti predsednik Vučić i predsedavajući MEDEF-a Filip Delor, koji je inače stariji potpredsednik kompanije Alstom.

Prvog dana posete Francuskoj Vučić je svečano dočekan u Palati invalida, gde je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", posvećenu srpskim vojnicima. Nakon toga je razgovarao sa predstavnicima kompanija Daso i EDF i imao prijem u francusko Senatu gde je razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom. Posle toga Vučiću je priređen svečani doček u Jelisejskoj palati gde je najpre imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a onda je za srpsku delegaciju organizovana svečana večera.

Pre sastanka Vućić je poručio sinoć da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada ima neki problem, kao i da dve zemlje obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih - rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i dodao da su ekonomski odbosi neuporedivo bolji nego što su bili i da je sve više francuskih investitora. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike