Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne

07.04.2024

16:52

0

Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav - naveo je on

Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne
Miloš Vučević - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izjavio je povodom najave podnošenja inicijative o vraćanju smrtne kazne da razume emocije građana, ali da kao advokat ima uzdržaniji stav, dodajući da se sve mora dobro proceniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

Vučević je kazao da će razmotriti i dati odgovor javnosti ovaj predlog čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu predsednika republike o vraćanju smrtne kazne.

- Razumem emocije građana. I sam sam roditelj. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu. Naravno da razumemo šta su naše obaveze kao članice Saveta Evrope, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu - rekao je Vučević.

Vučević je rekao da nema dilemu da bi u ovom trenutku većinska Srbija podržala da se za ta najteža krivična dela vrati smrtna kazna, međutim, kako kaže, mora dobro da se proceni, dobro da se razume i onda će biti dat vrlo konkretan i stručan odgovor "vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povredimo, da se ni o koga ne ogrešimo, da čujemo i istruku, da razumemo očekivanje javnosti i, naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama".

- Baš sa tim Savetom Evrope nas čeka pakao oko prijema tzv. Kosova (u tu međunarodnu instituciju). Moramo da razumemo sve okolnosti koje nas okružuju, ali mi kao vlada smo obavezni da razmatramo predloge predsednika Republike i ja sam siguran da će većina članova vlade biti za to. Pitanje je šta Srbija može da uradi i kako to možemo da uradimo. Ako bi se i promenio Krivični zakonik to je za ubuduće, ne može ići retroaktivno - rekao je Vučević.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike