Održana vanredna sednica Vlade! Vučić: Očekuju nas veoma važni razgovori sa Makronom, hitno formirajte tim koji će da se bori za Srbiju!

04.04.2024

10:36

0

Nemamo šta da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali se to u Briselu svelo na upakivanje i stavljanje mašnice na kriminalne akte Kurtija - rekao je predsednik

Održana vanredna sednica Vlade! Vučić: Očekuju nas veoma važni razgovori sa Makronom, hitno formirajte tim koji će da se bori za Srbiju!
Copyright Tanjug printscreen

Vanredna sednica Vlade održana je danas u 10 časova u Palati Srbija, a osim šefa države Aleksandra Vučića, predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić i ministara, prisustvovali su i ključni ljudi iz bezbednosnog sektora, vojske i policije, kao i direktori javnih preduzeća.

Na samom početku prisutnima se obratio predsednik Vučić.

Tanjug printscreen
Aleksandar Vučić

O razgovorima u Briselu

- Imamo teške i važne zadatke pred nama, zamolio bih sve članove vlade bez obzira na to koje će funkcije obavljati u narednom periodu, da posvećeno i odgovorno rade na izvršavanju svih zadataka. To je nešto što je od suštinskog značaja za nas i opstanak zemlje i građana - rekao je predsdenik.

Istakao je Srbija spremna za današnje razgovore u Briselu, ali da ne možemo da očekujemo ništa dobro.

- Kurti će svoju agresiju protiv srpskog naroda na KiM nastaviti. Nemamo šta da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali se to u Briselu svelo na upakivanje i stavljanje mašnice na kriminalne akte Kurtija, kako bi se njegova nedela legalizovala, a mi u tome nećemo da učestvujemo - rekao je predsednik i dodao:

- Već 7. aprila idemo u Pariz, a 8. slede bitni razgovori sa Makronom. Biće najvažniji do sada.

Najavio je i to da će sa njim ići Siniša Mali, te da će jedna od tema biti namenska industrija.

- Srbija neće ni jednu svoju fabriku da proda nekom da bi on imao 50 odsto učešća - poručio je predsednik predstavnicima vojne industrije, te napomenuo da će naša vojna inudstrija da proizvede isto ili više raketa kao i jedna Francuska.

- Želim da znate da nemamo nikakvu šansu kada je u pitanju potrošnja električne energije, ukoliko uskoro ne krenemo u rešavanje tog problema - rekao je Vučić, te pozvao da se pripremi sva regulativa o toj temi, te da će biti potrebno mnogo novca.

Kako je rekao, u Francuskoj će biće reči o umetnoj inteligenciji, inovacijama, start apovima...

- Nastavljamo saradnju i ubrzaćemo saradnju za erbasove i helikoptere. Očekujemo od sleće Vlade da ima hrabrost da se izjasni o budućnosti Srbije. Kinezi u svetu, a Francuzi u Evropi su jedini sposobni za leteće taksije i ležeće automobile i to će biti jedna od tema. Oko obrazovanja posebno, više francuskog u školama, a posebno smo i govorili i o zdravstvu na prirpemama - rekao je Vučić.

O prijemu KiM u Savet Evrope

Vučić je najavio je da će imati veoma važne sastanke sa Makronom.

- 16. aprila imamo izjašnjavanje PS Saveta Evrope i tu će imati većinu kao i na prethodnom nivou. Važno je da tražim od vas da hitno formirate tim, koji će krenuti da se bori. Naše šanse su male. Kako što je formiran tim za Srebrenicu, ja ću da odem tamo i da borim za našu zemlju i naš narod u celini, tako molim Vladu da formira tim, ali morate da promenite pristup. Ne možete da govorite samo "oni nisu država" jer će oni da kažu, ali za nas 27 jeste. U tom smislu nemamo šansu. Nemojte se stideti toga, ali govorite o argumentu koji su naknadno promenili izvršivši utisak i na gospođu Bokajani, u prvom redu oko formiranja zajdenice srpskih opština - rekao je Vučić, te dodao još jednom da ključni argument treba biti to što Prištini ne pada na pamet da formira ZSO.

- Može da se dogodi da promenimo rezultat ako budemo imali bilo kakvu šansu vezano za rezoluciju u Srberenici, i da već 21. odem tamo i budem nekoliko dana - rekao je Vučić.

Predsednik je još jednom istakao da od Vlade očekuje da se više bore i angažuju na planu spoljne politike.

- Naročito afričke zemlje su nam prijatelji, i tamo ću ja lično da zovem predsednike tih zemalja, i da pokušamo da se borimo koliko je moguće, pritom uvek pokazujući poštovanje prema žrtvama - dodao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na nadolazeći Vaskršnji sabor, te da Srbija nikada neće da ugrožava Dejton, ali ni integrtitet Srpske u okviru BiH. Najavio je da kasnije 11. maja Srbiju očekuje konačna odluka u Savetu Evrope i uprkos snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti, te rekao da Srbija po njegovoj proceni ima malu šansu.

 "Nastavite sa sprovođenjem preporuka ODIHR-a"

Predsednik Srbije izjavio je danas da zahteva od članova Vlade i predsednice Skupštine Srbije Ane Brnanbić da nastave da rade na primeni ODIHR-ovih preporuka i na pripremi za predstojeće beogradske i lokalne izbore, ali i da ne pristaju na ultimatume opozicije.

"Nastavite da nudite kompromise, a to što neko drugi ne želi kompromis, nego misli da je moguće da ultimatumima i ucenama nešto dobiju, to neka ti drugi rade. Za vas je važno da razgovarate. Naravno, zakoni zemlje moraju da se poštuju, ali da razgovarate, da popravljamo političko i zakonsko okruženje, sve u skladu sa preporukama ODIHR. Da im nudite rešenja i kompromise, a oni hoće - hoće, neće - neće", rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

On se osvrnuo i na najave da bi opozicija mogla fizički da spreči održavanje izbora.

- Te bajke o tome kako će neko da vrši krivična dela, ostvari svoja prava, pa će da zaustavljaju ljude, za to su predviđene ogromne zatvorske kazne. To su priče za malu decu što sam vam govorio i 2020. godine, tako da, u demokratskoj atmosferi, sprovedite te izbore - poručio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike