Sve što niste znali o organizaciji BRIKS: Srbija jedina zemlja iz Evrope koja je dobila poziv za Samit 2024 u Kazanju! (FOTO)

03.04.2024

16:10

0

Prvi ministarski sastanak BRIK-a je održan 20. septembra 2006. na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku

Sve što niste znali o organizaciji BRIKS: Srbija jedina zemlja iz Evrope koja je dobila poziv za Samit 2024 u Kazanju! (FOTO)
BRIKS - Copyright Profimedia

Pre nekoliko dana širom sveta je odjeknula vest da je Srbija prva država iz Evrope koja je pozvana da bude deo samita BRIKS 2024 koji se ove godine održava u Ruskoj Federaciji u Kazanju. Ovaj poziv samo potvrđuje izuzetne odnose koje država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić ostvaruju širom sveta. 

Šta je to BRIKS?

Ekonomista iz investicione banke Goldman Saks Džim O’Nil je 2001. godine osmislio akronim „B(Brazil)R(Rusija)I(Indija)K(Kina)” za Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Geopolitičari i ekonomisti su ove četiri države tada posmatrali kao velike teritoriije  sa srednjim primanjima koje su istovremeno ekonomije ubrzanog rasta.

Prvi ministarski sastanak BRIK-a je održan 20. septembra 2006. na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Prvi samit BRIK-a je održan u Jekaterinburgu u Rusiji 2009. godine i tada su postavljeni osnovni ciljevi ove organizacije.

Osnovni zadatak BRIK-a jeste da promoviše dijalog i saradnju među zemljama članica na proaktivan, pragmatičan, otvoren i transparentan način.

Takođe, kao jedan od osnovnih ciljeva koju je ova organizacija postavila ispred sebe  jeste izgradnja harmoničnog sveta trajnog mira i zajedničkog prosperiteta..

Republika Južna Afrika se BRIK-u  pridružila 2010. godine i tako je nastao BRIKS. 

Profimedia
 

BRIKS u brojevima

Nakon što su se početkom 2024. godine BRIKS-u pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, BRIKS sada čini 46 % svetske populacije, odnosno preko 3,3 milijardi ljudi živi u zemljama BRIKS-a.

Zemlje BRIKS-a imaju udeo od 37% u globalnom BDP-u u odnosu na zemlje G7 koje imaju udeo od 30% u globalnom BDP-u.

U deceniji koja nam sledi procene su da će u zemljama BRIKS-a doći do porasta broja milionera za 85%, dok se u isto vreme očekuje da će G7 povećati broj milionera za 45%.

Trećina svetske proizvodnje nafte je u rukama BRIKS-a-

Zemlje BRIKS-a su 2014. godine osnovali Novu razvojnu banku sa sredstvima od 250 milijardi dolara, da bi zemljama u razvoju pozajmljivali novac za napredak.

Gianluigi Guercia/Pool via AP
 

Srbija i BRIKS

Iako je privreda Republike Srbije naslonjena pre svega na EU, robna razmena između Republike Srbije i zemalja iz BRIKS-a je u konstantnom porastu.

Robna razmena između Srbije i Kine je od 2018. do 2022, porasla 2,7 puta, a izvoz Srbije u Kinu je porastao čak 12,7 puta. Kina je u istom periodu izbila na prvo mestu među investitorima u Srbiji i tu poziciju je imala 2021, 2022. i u prvoj polovini 2023. godine sa ulaganjima od preko 4,4 milijarde dolara.

Većina najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji je realizovana uz pomoć i podršku kineskih kompanija ( železnički koridor Beograd-Novi Sad-Subotica, putna infrastruktura, tri bloka termoelektrana u Kostolcu, železara u Smederevu, TE-TO Pančevo, Ziđin u Boru, Linglong u Zrenjaninu itd..) 

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Ono što je od posebnog značaja za našu zemlju je čvrst stav vodećih država BRIKS-a vezano za pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Kina, Rusija, Indija, Brazil, Republika Južna Afrika, Iran i Etiopija nisu priznale lažnu državu Kosovo. Egipat iako je priznao lažnu državu Kosovo, više ne glasa za ovu lažnu tvorevinu i faktički je otpriznao tzv. Kosovo, dok su UAE i Saudijska Arabija bile prve arapske države koje su tokom 2008. i 2009. priznale tzv. Kosovo. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike