Vučević: Obaveza svakoga od nas je da se plamen slobode više nikada ne ugasi

02.04.2024

20:25

0

Naveo je da je zadovoljan što su ministar Nikola Selaković i on dogovorili sa autorima izložbe Zoranom Ivanovićem i Nebojšom Đuranovićem da ova izložba ne bude samo predstavljena u Beogradu

Vučević: Obaveza svakoga od nas je da se plamen slobode više nikada ne ugasi
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević poručio je danas na otvaranju izložbe "Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda" da je obaveza svakoga od nas, bez obzira na to  čime se ko bavi i u kom je životnom dobu, da ne dozvoli da se plamen slobode više nikada ne ugasi.

"Jer ako nema tog plamena, lutaćemo u bespućima i opet ćemo biti otuđeni od sebe. A to je istorijski, više puta dokazano kao katastrofalni put i put poraza, a nikako uspeha.", izjavio je Vučević na otvaranju izložbe koju je Ministarstvo odbrane organizovalo u Oficirskom domu u Nišu.

Govoreći o detalju sa jedne slike sa izložbe, on je naveo da baklja i plamen slobode moraju da gore istim sjajem i u ratničkim i u mirnodopskim uslovima, jer taj plamen nije samo ratnički plamen.

"I kad god smo istorijski gasili taj plamen ili ga nam je neko gasio, a mi ga nismo održavali, mi smo lutali, zaboravljali i sebe, zaboravljali i svoje bližnje, nismo razumeli sebe, svoj identitet, svoju duhovnost, svoju državnost. Zaboravljali i ratnike, veterane, borce, saborce, zaboravljali i Srbiju", poručio je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan što su ministar Nikola Selaković i on dogovorili sa autorima izložbe Zoranom Ivanovićem i Nebojšom Đuranovićem da ova izložba ne bude samo predstavljena u Beogradu, već da će, kako kaže, svi građani Srbije moći da dobiju šansu da se upoznaju sa svojom istorijom.

Rekao je da je ovo prilika da sebe opomenemo da dokle god ne naučimo o sebi ono što treba da znamo, ne možemo očekivati da drugi znaju o nama ono što treba da znaju.

"I dokle god ne naučimo da sebe cenimo i poštujemo, ne možemo očekivati da nas drugi poštuju i cene", poručio je Vučević.

Zahvalio je autorima izložbe Ivanoviću i Đuranoviću i naveo da umetnički radovi izloženi na njoj pokazuju 19. vek kao ustanički i oslobodilački za sve Srbe, iz svih krajeva, uključujuči i prečanske krajeve.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike