Studenti očekuju pravičnu odluku Etičke komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u protivnom sledi nastavak blokade fakulteta!

02.04.2024

18:07

1

Studentski parlament Filozofskog fakuleteta planira da do kraja ispuni zahteve Etičke komisije i pošalje sve potrebne dopune

Studenti očekuju pravičnu odluku Etičke komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u protivnom sledi nastavak blokade fakulteta!
Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Etička komisija Filozofskog fakulteta zasedala je danas i sa većinom glasova donela odluku da ne uzme u razmatranje zahtev i odluku Studentskog parlamenta da se profesoru tog fakulteta i novinaru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog „govora mržnje“.

Kao razlog za ovu odluku Etičke komisije navodi se da zahtev nije potpun i da postoji nedostatak određenih formalnosti, izjavio je Damjan Vukanjac Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu za portal Vojvodina uživo.

Student prodekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Nemanja Vujić, na sastanku Etičke komisije, izrazio je neslaganje sa odlukom, ističući da formalni nedostaci ne umanjuju suštinsku važnost zahteva i problema. Kao odgovor na to, Studentski parlament Filozofskog fakuleteta planira da do kraja ispuni zahteve Etičke komisije i pošalje sve potrebne dopune.

24sedam
 

Studenti su odlučni da ispune sve zahteve Etičke komisije  za dopunom, smatrajući da je ova odluka samo zaštita profesora Gruhonjića. Kritikujući sporost etičke komisije i uprave fakulteta u rešavanju pitanja govora mržnje, studenti najavljuju da će, ukoliko se situacija ne promeni, blokirati fakultet.

Damjan Vakanjac Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu rekao je da će Studentski parlament Filozofskog fakulteta ispuniti sve pravno formalne zahteve i očekuje pravičnu reakciju od Etičke komisije.

- Sledeći korak je da ispunimo zahtev Etičke komisije i pošaljemo dopunu, ali i dalje insistiramo da dekanica Filozofskog fakulteta primi barem studentske predstavnike njenog fakulteta. Da se udostoji da porazgovara i sasluša svoje studente, ako već neće nas sa Univerziteta i ostale. Rektor i drugi dekani su pokazali da se sa nama može razgovarati, i od nje očekujemo bar toliko, a ne da beži od problema koji je evidentan - istakao je Vakanjac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike