Rusija ponovo traži sednicu Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji!

26.03.2024

21:07

0

Ruska Federacija, kako je navedeno, namerava da uspe u tome da se sednica u nekom trenutku održi, budući da je to bitan istorijski momenat za ceo Balkan

Rusija ponovo traži sednicu Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji!
Copyright TANJUG/ZORAN COLIĆ

Rusija je zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju i čeka odgovor predsedavajućeg Saveta bezbednosti, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Rusija je juče, 25. marta, u zvaničnom pismu zatražila od japanske misije koja predsedava da u bliskoj budućnosti sazove sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO na Jugoslaviju. Očekujemo zvaničan odgovor - rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je poručilo da je Moskva ogorčena nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju.

AP/John Minchillo
 

Ruska Federacija, kako je navedeno, namerava da uspe u tome da se sednica u nekom trenutku održi, budući da je to bitan istorijski momenat za ceo Balkan.

- Nameravamo da se zalažemo da dođe do održavanja sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji protiv Jugoslavije u ovom ili onom obliku. To nije bio samo jedan trenutak u istoriji, to je prekretnica koja je uticala na to da situacija na Balkanu danas bude onakva kakva jeste - navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva, piše TASS.

Rusija je, inače, još početkom marta predložila održavanje sednice, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta usvojila su nacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama. 

Većina članova Saveta sinoć je, međutim, glasala protiv stavljanja na dnevni red ove teme, a jedino su Rusija, Kina i Alžir želeli da se pred Ujedinjenim nacijama govori o NATO agresiji, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano, preneo je RT Balkan.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike