Sednica Saveta bezbednosti: Države članice odbile da raspravljaju o NATO agresiji na SRJ

25.03.2024

20:21

0

Sednici prisustvuju mnistar spoljnih posova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić

Sednica Saveta bezbednosti: Države članice odbile da raspravljaju o NATO agresiji na SRJ
Copyright Profimedia

Sednica SB UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, zakazana na inicijativu Rusije, počela je danas, ali je njeno održavanje neizvesno, jer će na početku biti pokrenuto proceduralno glasanje o tome da li će ta tema biti stavljena na dnevni red.

Odluku glasanjem o održavanju sednice doneće stalne članice SB UN - Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i SAD, kao i nestalne članice - Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Sednici prisustvuju mnistar spoljnih posova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, stalni predstavnik Srbije pri UN, ambasador Nemanja Stevanović i ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Odmah na početku za reč se javio francuski ambasador pri UN:

- Više članica uključujući Francusku izrazilo je nezadovoljstvo zbog ove sednice. Zatažio sam da obavimo konsultacije. Rekao sam da Rusija ako želi može da organizuje razgovor na ovu temu. Taj poziv je još otvoren, ali ga je Rusija ignorisala. Danas nemamo drugog izbora nego da prigovorimo - rekao je francuski predstavnik.

Reč je potom uzeo Vasilij Nebenzija, ambasador Rusije pri UN koji se zalaže za to da se sednica održi.

Potom je američki predstavnik izjavio da nije saglasan sa tim. Države članice odbile su da raspravljaju o NATO agresiji na SRJ.

Kineski predstavnik je podsetio da je 25 godina prošlo od NATO agresije i ukazao da se na ovim prostorima još osećaju posledice protivpravnog delovanja Alijanse.

- Razočarani smo rezultatom glasanja - rekao je on, imajući u vidu da su samo tri članice UN glasale za održavanje sednice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike