Vučić iz Brisela: Moramo da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije

21.03.2024

12:51

0

Ranije danas on se obratio na samitu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija

Vučić iz Brisela: Moramo da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije
Copyright Tanjug/STR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela gde prisustvuje prvom samitu o nuklearnoj energiji i gde je imao brojne susrete sa važnim evropskim zvaničnicima.

Ranije danas on se obratio na samitu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, i rekao da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

-Prisustvovali smo prvom samitu o nuklearnoj energiji koji je posle mnogo vremena organizovan i važno je da je Srbija u tome učestvovala jer moramo da znamo šta se zbiva u svetu i šta nam dolazi. A dolazi nam veštačka inteligencija koja troši mnogo više električne energije nego bilo šta drugo do sada, a mi imamo problem u snabdevanju strujom i imaćemo ih tek jer su nam potrebe dramatično rastuće. Industrija nam raste velikom brzinom, a potrebe društva su takve da ljudi leti hoće temperaturu do 18 stepeni, zimi iznad 20 stepeni, a mi nemamo mrežu kojom to možemo da pokrijemo, pa ni izvore, mnogo problema, a sa tim ne smemo da se igramo, a kad budemo proizvodili struju većinskim delom iz uglja moraćemo da plaćamo posebne takse gde je budemo izvozili, zato moramo da promenimo kompletan zakonodavni okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju, i da razgovaramo sa svima, sa nekima smo krenuli u razgovore, rekao je Vučić u obraćanju.

-Moraćemo da menjamo zakone, da krenemo sa malim modularnim reaktorima, ali da razmišljamo i o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije, rekao je Vučić.  

-Četiri mala modularna reaktora zamenjuju 1.200 Mw električne energije. Nuklearna energija spada u zelenu energiju, ali su to ogromna ulaganja, ova četiri koštaju oko sedam i po milijardi evra. Zato sam danas postavio pitanje finansiranja. Cela Evropa i svet idu na to, da mogu da izdrže dolazak veštačke inteligencije. Mi imamo data centar u Kragujevcu, kako da Kragujevac ima dovoljno struje, da gledamo u budućnost, rekao je Vučić.

Kada je reč o političkim razgovorima, kaže da je dugo razgovarao sa Ursulom fon der Lajen.

- Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, evropskom putu, sa Makronom o geostrateškim pitanjima, dogovorili susrete u Parizu, sa Donaldom Tuskom, pozvao ga u Beograd, sa mnogima drugim i verujem da smo imali koristan boravak, ocenio je Vučić.

- Uskoro očekujem jedno duže viđanje sa Makronom, pričali smo o Ukrajini, našem evropskom putu. Ne mogu baš o svemu da govorim. Prvo ću ja otići u Pariz, najavio je Vučić.

Upitan za rođendanski čestitku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je da je on "predsednik republike, da se ponaša u skladu sa normama međunarodnog prava, i da će čestitati kome hoće u najboljem interesu Srbije, i uvek štiteći njene interese".

O ponašanju opozicije u Skupštini

Govoreći o nepristojnom ponašanju opozicionih poslanika juče u Skupštini, Vučić je napomenuo da je jedan vređao Stojana Radenovića koji ne samo otac da može da mu bude nego je toliko pametniji i obrazovaniji da je sramota da mu se ovaj uopšte obraća bez naklona i dubokog poštovanja.

-A vidim da su pokrali i toalet papir. Da su bar platili i doneli od kuće, ne nego su pokrali toalet papir iz skupštinskih prostorija pa gađali sve u sali. Ako je to Srbija koju predlažu građanima, verujem da nikad neće doći na vlast. Ani čestitam, ali neka obezbedi da više ne mogu da kradu, a to što će da viču i lupaju u klupe nije važno. Nekad su krali slike, sad kradu toalet papire. To da sam im ja glavna tema, nema problema, rekao je Vučić. 

-Kažu dogovorio sam se sa Bakirom Izetbegovićem da me linčuju do duksa mog brata, odgovoriću im sutra uveče, najavio je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike