Vučić se obratio na Samitu o nuklearnoj energiji: Srbija spremna da pruži svoj doprinos energetskoj tranziciji

21.03.2024

07:41 >> 11:26

0

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

Vučić se obratio na Samitu o nuklearnoj energiji: Srbija spremna da pruži svoj doprinos energetskoj tranziciji
Copyright Tanjug video printscreen

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a na samitu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se obratio prisutnima na skupu koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija.

Tanjug
 

 

- Ne možete naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta, rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na prvoj sesiji Samita koji je predviđen za govore nacionalnih lidera.

On je istakao da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka na kojima su evropski lideri.

-Zašto verujem da je ovo veoma važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima u budućnosti i koje su dobre za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male, rekao je Vučić.


Imamo tri problema. Prvi problem jeste da, barem u mojoj zemlji, nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo obezbediti to znanje i te ljude. Druga stvar jeste kako ćemo finansirati sve ove projekte. I mogu vam reći unapred da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 250 MW. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati zato što je to oko 7,5 do osam milijardi evra", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija u svakom slučaju biti spremna da značajno učestvuje u tome, ali da moramo da dobijemo neku vrstu podrške od vodećih država EU. 

-Treća stvar jeste da će nam uvek biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo da to uradimo, što znači da se nećemo samo prilagoditi, već da ćemo morati i da promenimo naš zakonodavni okvir i uradićemo to. Na kraju, ako budemo imali nastavak užasnih bezbednosnih situacija, to jest različite vrste ratova u svetu, moje pitanje je - ko će to finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili, naglasio je Vučić.

Tanjug/STR
 

 

Istakao je da je zato uveren da je upotreba nuklearne energije korisna, ali i izrazio uverenje da će zemlje poput Srbije dobiti dosta podrške na tom putu, naročito po pitanju znanja. 

On je na kraju pozvao direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Mariana Grosija da dođe u posetu Beogradu.    

Predsednik je izjavio ranije da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike.

Profimedia
 

 

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka.

"Stavljaju nas u poziciju da ćemo morati da menjamo zakonske norme, naše navike, da dovodimo ljude, stručnjake, jer nemamo dovoljan broj ljudi", rekao je Vučić novinarima.

 

 

On se zahvalio na srdačnom dočeku i prilici da i Srbija učestvuje na ovom značajanom Samitu na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope.

-Ovo je prilika da sa svetskim liderima podelimo stavove o ulozi nuklearne tehnologije u procesu smanjenja upotrebe fosilnih goriva, o jačanju energetske bezbednosti i podsticanju ekonomskog razvoja, poručio je predsednik.

Vučić je ocenio da je ovaj samit odlična prilika da sa evropskim liderima razgovara o strateškim ciljevima EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti.

-Kao odgovoran partner, Srbija je spremna da sistemski pristupi ovim pitanjima i da svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti, poručio je predsednik.

 

 


Grosi:Svi učesnici samita u Briselu složni oko deklaracije o nuklearnoj energiji

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi izjavio je danas na otvaranju prvog samita o nuklearnoj energiji u Briselu koji organizuju IAEA i Kraljevina Belgija da je veoma sam ponosan što su se svi učesnici iz celog sveta složili oko deklaracije koja se bavi pitanjima nuklearne energije.

On je naveo da se pomenuta deklaracija bavi onim što svet treba da uradi da bi iskoristio nuklearnu energiju na pravi način.

AP Photo/Virginia Mayo
Aleksander De Kro i Rafael Mariano Grosi

 

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju je istakao važnost "globalnog napora" za bolje korišćenje nuklearne energije u svetu koji se suočava sa podelama i tenzijama.

IAEA je tu da obezbedi da se ovaj proces izvede na korektan i bezbedan način, rekao je Grosi.

Predsednik Republike Srbije učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA I Kraljevina Belgija.

Svetski lideri okupljaju se u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

"Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas", rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

"Samit o nuklearnoj energiji biće prilika za sve lidere koji učestvuju da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama, u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili", rekao je uoči samita premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Biće usvojena Deklaracija o nuklearnoj energiji

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike