Vučić u Velikoj Plani: Godinama smo čekali ovakve projekte, biće kao pista! (FOTO)

30.07.2021

09:55 >> 10:13

0

Autor: A. B.

Sva dešavanja mogli ste da pratite uz portal 24sedam

Vučić u Velikoj Plani: Godinama smo čekali ovakve projekte, biće kao pista! (FOTO)
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Glavni izvođač radova objasnio je kako stanica funkcioniše.

– Izgradili smo gasovod granica Bugarske i Mađarske. Trenutno se nalazimo na kompresorskoj stanici Velika Plana koja se sastoji od donje i gornje strane. U gornjem delu se nalazi gas visokog pritiska, a u donjem pomoćni objekti. Kompresorske jedinice su srce ove stanice.

Potom se Vučić obratio okupljenim radnicima.

– Veoma sam zadovoljan, godinama smo čekali na ovakve projekte, a gasovod je definitivno jedan od njih. Velika stvar za našu zemlju, a ono što je dobro, Bugari takođe završavaju svoj deo kada i mi naš – istakao je predsednik Vučić.

Među njima je bilo Rusa, kao i Slovenaca, a sa njima je razgovarao na ruskom jeziku i poželeo im srećan rad.

– Bitno je ići primarnom mrežom, dok se ne dođe do čelika i plastike. Treba da napravimo sve da bude jeftinija varijanta – dodao je on.

Pohvalio je napore koji se ulažu poslednjih godina.

– Preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku imamo u Srbiji, a pre nekoliko godina na nivou Srbije bilo je samo oko 12.000. Biće mnogo bolje nego što je bilo, biće urađeno kao pista! – naveo je predsednik.

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Haračenko nije krio zadovoljstvo.

– Veoma sam zadovoljan, kompresorska stanica pokazuje da se gasovod razvija u skladu sa ugovorima i tempom o kome smo pričali 1. januara ove godine. Nema ni crvasumnje da će sve biti završeno u oktobru. Srbija će postati tranzit za gasovod- rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i dodao da je ovo evropski projekat u Srbiji. Svim radnicima veliko hvala, teško je pronaći odgovarajuću reč kojom bi opisao ovaj doživljaj, zaista upečatljivo – naglasio je Bocan Harčenko.

Potom se predsednik Srbije nadovezao sa sličnim stavom.

– Ponosan sam na činjenicu da se danas nalazimo ovde. Kada kažemo narodu kompresorska stanica, 99 odsto ljudi ne zna o čemu se radi, kao što ni ja nisam znao. Ali bez ove stanice, mi ne bismo mogli da imamo uravnotežen gas. Rešavamo veliki problem svake zemlje, energetsku efikasnost. Imamo najeftiniju električnu energiju u celoj Evropi. A to sve zato što proizvodimo najviše struje u regionu. Makedoniji prodajemo struju. Rastu i naše potrebe za električnom energijom,imamo sve veći broj fabrika, povezujemo veliki broj gradova – rekao je Vučić.

Dodao je da će biti urađen veliki posao za Srbiju.

– Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i hvala našim i ruskim kompanijama na trudi i radu, kao i što rade u teškim uslovima. Imam strah da nećemo stići do oktobra da završimo, zato vas molim da radimo i u ovim uslovima. Uradićemo ogroman posao za našu zemlju, a i zarađivaćemo na gasu koji bude prolazio kroz našu zemlju – zaključio je Vučić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike