I Srbija treba da donese zakon: Ko bude Srbe i našu zemlju nazvao genocidnom ide u zatvor

28.07.2021

19:05 >> 06:33

0

Autor: M. I.

Onaj ko se usudi da omalovažava ili vređa srpski narod morao bi da odgovara krivično, rekao je Ivanić

I Srbija treba da donese zakon: Ko bude Srbe i našu zemlju nazvao genocidnom ide u zatvor
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Odluka odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida direktno je uperena protiv interesa srpskog naroda, kaže za 24sedam advokat Mijodrag Ivanić.

On smatra da Republika Srbija ima pravo i mora da reaguje na ovakav napad, ne samo na Republiku Srpsku, nego na srpski narod u celini.

pročitajte još:

– Srbija, kao matična država srpskog naroda, ali i kao članica Saveta za implementaciju mira i potpisnik Dejtonskog sporazuma apsolutno ima pravo da reaguje. Na prvom mestu Beograd mora diplomatski da podrži Republiku Srpsku. Srpski narod je u svojoj istoriji pretrpeo genocid i sada zločinci žrtvu optužuju za ono što su oni uradili, što je skandal neviđenih razmera- istakao je Ivanić.

On je dodao da je pred Srbijom čitav spektar akcija kojima bi mogla da odgovori na ovakav napad, a da jedan od prvih treba da bude zakon koji bi predviđao odgovornost za one koji vređaju ugled Srbije i srpskog naroda.

– Formalnopravno bi trebalo da se donese Zakon o zaštiti kredibiliteta i ugleda srpskog naroda i Republike Srbije, čime bi se štitila i Republika Srpska i Srbi bilo gde u svetu. Dakle, onaj ko se usudi da omalovažava ili vređa srpski narod, nazivajući ga npr. “genocidnim” ili nešto slično, morao bi da odgovara krivično. Takođe, Skupština Srbije unutrašnjim propisom može da donese skupštinsku rezoluciju ili određene odluke gde će podržati Republiku Srpsku – kazao je Ivanić.

On je istakao da je Inckova odluka samo deo šireg plana koji se sprovodi već godinama.

– Još 2010. godine Skupština Srbije je donela “Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine”. Trend je išao prema ovome što se danas događa. Takođe, parlamenti Crne Gore i tzv. države Kosovo su doneli slične rezolucije iako nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom i Srebrenicom. Sve je to deo istog plana i projekta koja se sada samo nastavlja – rekao je Ivanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike