Završena rasprava o predlogu da Ana Brnabić bude predsednica Skupštine, nastavak sutra: Opozicija satima opstruirala rad

18.03.2024

09:34 >> 16:04

0

Za predsednicu Skupštine predložena je potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, dosadašnja premijerka

Završena rasprava o predlogu da Ana Brnabić bude predsednica Skupštine, nastavak sutra: Opozicija satima opstruirala rad
Copyright Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Konstitutivna sednica, na čijem je dnevnom redu izbor predsednika najvišeg zakonodavnog tela, za šta je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, koja je počela danas minutom ćutanja za sve žrtve martovskog pogroma na KiM, završena je, a nastavak je sutra u 10 sati.

Poslanici opozicije od samog početka krenuli su da opstruiraju rad insistirajući da je navodno prekršen poslovnik i onemogućavajući da se obrazloži predlog za izbor predsednika parlamenta.  

Kada je predsedavajući Stojan Radenović, inače najstariji poslanik i naš ugledni naučnik, pokušao da da reč ovlašćenom predlagaču za predsednika Narodne Skupštine ispred liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", članovi koalicije "Srbija protiv nasilja" su ustali iz svojih klupa i krenuli fizički prema Radenoviću, te je u skupštinsku salu moralo da uđe i obezbeđenje.

Opozicija, kada je Milenko Jovanov uzeo reč, nastavila je da psuje, vređa, stoji i ponaša se na neprimeren način u ovom domu.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

Obrazlažući predlog da Ana Brnabić stane na čelo Skupštine, Milenko Jovanov ispred poslaničke grupe SNS "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane", rekao je da ovaj izbor dolazi u trenutku koji je težak za državu Srbiju koja se suočava sa spoljnim pritiscima.

-Ali prvi put na političkoj sceni imamo ovde ljude koji insistiraju da se taj pritisak pojača, traže sankcije za svoju zemlju, da se Srbija unizi i ponizi, da se oslabi pred velike izazove koji slede po pitanju KiM, i to ovi koji su zadatke dobili od Viole fon Kramon, a ni rečju se nisu osvrnuli na pogrom nad srpskim narodom, da ne bi naljutili one iz Brisela koje vuku za rukav, rekao je Jovanov ističući da zato ne smeju da spomenu Srbe sa KiM.  

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

Jovanov je ispričao i da su u jednoj zgradi na šest stanova "čudni aktivisti" ispisivali parole "Vučiću pederu" na vratima šest stanova funkcionera, članova i simpatizera SNS. Policija je obavila uviđaj i rekao je da očekuje da se uskoro sazna ko je to uradio. 

On je upozorio javnost i nadležne da ovo mora da se zaustavi, jer posle obeležavanja stanova, radnji i kuća, sledi progon i holokaust.

-I nacisti su krenuli tako što obeležavaju, ovo mora da prestane, oni se hvale mržnjom, kako sprovode građanska hapšenja, rekao je Milenko Jovanov.

On je istakao još jednom da se izbor za predsednika Skupštine obavlja u teškom trenutku zbog teških spoljnih pritisaka, ali i zbog pokušaja iznutra da se opstruira... 

-Predlažemo Anu Brnabić smatrajući da je ona pravi izbor, neko ko može da sačuva integritet Skupštine, ali i volju naroda i politiku predsednika Srbije koju je taj narod izabrao, završio je obraćanje Jovanov.

Jovanov je istakao da je premijerka Brnabić ljudima koji je svakodnevno vređaju poručila da će kao predsednica Skupštine razgovarati sa opozicijom.

-U okolnostima kada imate spoljni pritisak, kad se više govori o trećem svetskom ratu nego četvrtoj industrijskoj revoluciji, na pragu smo sukoba kakav svet ne pamti, imate ljude koji unutar Srbije stvaraju haos i mržnju, da sakriju sopstvenu nesposobnost. Zašto su građani Srbije taoci ovih ljudi. Oni pričaju o Vučiću i Brnabić jer je alternativa tome njihova neodgovornost. Da su oni opozicija koja nikad veću podršku nije imala iz inostranstva, imaju ogroman novac i sve im to nije bilo dovoljno da pobede za savet mesne zajednice. Pa da ne bismo pričali o tome, kako nisu u stanju da ispune jedan zadatak koji su pred sebe predstavili. Rekli su da će pobediti u Beogradu, nisu pobedili... podsetio je Jovanov i dodao:

-Da se ne bi pričalo koliko su nesposobni, da ne mogu mesni odbor da naprave, a ne političku stranku, da se mrze međusobno više nego što mrze nas, a samo snažni i ujedinjeni možemo da se suprotstavimo izazovima koji su ispred države, ali ne smemo da im dozvolimo da podele koje proizvode dovedu do građanskog rata.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

-Istrpećemo njihove napade jer nam je Srbija važnija od svega, istrpećemo njihovu mržnju, jer je stabilnost zemlje iznad našeg ličnog interesa, poručio je Jovanov posle čega je pročitao biografiju Ane Brnabić kao kandidata za predsednika parlamenta ističući da je upravo ona žena zahvaljujući kojoj smo uklonili "onaj jedan papir koji nam fali".

Na prethodne optužbe Aleksandra Jovanovića Ćute, da se Goran Rakić sa KiM zakleo nad Kurtijevim Ustavom, poslanik je ovo demantovao. 

Goran Rakić je rekao da nikad nije bio poslanik na Kosovu.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

-Bio sam u tri mandata gradonačelnik Kosovske Mitrovice, polagao sam zakletvu pred poslanicima Srpske liste, nikad me Kurti nije izabrao za ministra, to je Rašić vaš prijatelj, a ne ja Rakić, rekao je Rakić.

Potom se za reč javila Ana Brnabić, kada je opozicija ustala iz svojih klupa onemogućavajući je da govori.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

-Ovo je deklaracija koju ste vi potpisali, "Srbija protiv nasilja", i potpis Aljbina Kurtija da Kosovo postane član EU, ne Srbija, zato vi ne smete nijednu reč da kažete o pogromu nad srpskim narodom, jer naljutiće se Šenah, Viola fon Kramon. Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas podržavaju da dođete na vlast, jer sve je crno na belo, a imate obraza da kažete nešto loše o Srbima na Kosovu i Metohiju, rekla je Ana Brnabić. 

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je podršku te koalicije Ani Brnabić na mestu predsednice Skupštine.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević izjavio je danas da će ta stranka podržati izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine Srbije, kao i izbor potpredsednika Skupštine i drugih skupštinskih organa. Na sednici Skupštine Srbije, Starčević je rekao da je Srbiji potrebno jedinstvo da bi sačuvali suverenitet države i da će zato Jedinstvena Srbija (JS) ući u Pokret za državu i narod.

U Skupštinu je Brnabić stigla oko 10 časova, a u parlament su stigli i poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicije, uključujući i poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" koji prošle sedmice nisu prisustvovali konsultacijama oko izbora potpredsednika parlamenta. U skupštinskom holu je veliki broj novinara koji prate nastavak konstitutivne sednice.

 

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

"U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Nova funkcija - veliki izazov

Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.

Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.

Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Predlog da Ana Brnabić bude kandidat potpisalo je 113 poslanika Srpske napredne stranke, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marijan Rističević, Bojan Torbica, 6 poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, 6 poslanika poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda, 6 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva poslanika Stranke pravde i pomirenja i pet poslanika Jedinstvene Srbije.

Dnevni red

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Na konsultacijama u Narodnoj skupštini vezano za izbor potpredsednika parlamenta, a na koje se nisu odazvale opozicione stranke sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" predloženo je da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika - dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste 'Mi - glas iz naroda'".

Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar.

Najstariji poslanik 

Nastavak sednice za ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.

RTS printscreen
prof. Stojan Radenović

 

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike