Potvrđen mandat svim poslanicima, Skupština konstituisana: Opozicija već pravi haos, ulicu zamenili parlamentom (FOTO)

06.02.2024

07:15 >> 12:10

0

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik Stojan Radenović

Potvrđen mandat svim poslanicima, Skupština konstituisana: Opozicija već pravi haos, ulicu zamenili parlamentom (FOTO)
Skupština - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

U Skupštini Srbije danas je u 10 časova počela konstitutivna sednica, a na dnevnom redu je kao prva tačka potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika. Okupljanje budućih poslanika u parlamentu počelo je već oko 9.30 časova.

Prvoj sednici predsedava najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a njemu će u radu pomagati četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

RTS printscreen
prof. Stojan Radenović

 

Opozicija, kako je i očekivano, odmah na početku sednice pravi haos, svira u pištaljke pokušavajući da ometa rad našeg uglednog naučnika, zahvaljujući čijim radovima je Univerzitet u Beogradu skočio na Šangajskoj listi, a koji kao najstariji poslanik predsedava današnjom sednicom.

RTS printscreen
 

 

Ipak, opoziciji je stigao i odgovor u vidu transparenta sa balkona, koji je izazvao aplauz poslanika vladajuće stranke.

RTS printscreen
 

-Potvrđen je mandat svim narodnim poslanicima, rekao je predsedavajući dodajući da je time Narodna skupština konstituisana.

Usledilo je polaganje zakletve, a poslanici opozicije su napustili salu.

Time je rad sednice završen.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik Stojan Radenović, a njemu će u radu pomagati po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

 

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu čiji tekst glasi:

- Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!

Moguće je da će sutra samo biti potvrđeni mandati poslanika novog saziva, a da će izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova odbora i delegacija biti obavljeno kasnije, što se ne bi desilo prvi put imajući u vidu da je izbor organa Narodne skupštine deo razgovora o tome ko će činiti vladajuću koaliciju, odnosno Vladu Srbije.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Od konstituisanja Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta.

Parlament treba da odluči i o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

U Narodnoj skupštini treba da se formiraju i poslaničke grupe, a jednu može činiti najmanje pet narodnih poslanika.

Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije -18, Nada za Srbiju - 13, Mi glas iz naroda -13, SVM - 6, Ujedinjeni za pravdu - Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov - 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin 2 mandata, Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi - 1 mandat, Ruska stranka - Slobodan Nikolić - 1 mandat.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike