Ponovo u raskoraku: Opozicija puca po šavovima, od pravljenja predizbornog fronta nema ništa!

05.03.2024

21:55

0

Baš kao i pred decembarske izbore, opozicioni lideri kao da se utrkuju u nijansiranju potpuno različitih stavova o formatu izlaska na izbore.

Ponovo u raskoraku: Opozicija puca po šavovima, od pravljenja predizbornog fronta nema ništa!
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Objava da će biti novih beogradskih izbora otvorila je i novo poglavlje u međusobnim trzavicama unutar opozicije. Baš kao i pred decembarske izbore, opozicioni lideri kao da se utrkuju u nijansiranju potpuno različitih stavova o formatu izlaska na izbore.

Razmimoilaženja

Posle poziva lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, tj. onog koji vuče sve konce unutar koalicije Srbija protiv nasilja, da treba što više proširiti koaliciju protiv aktuelne vlasti, u javnost su izašli i ostali lideri koji sasvim različito razmišljaju o potencijalnim savezima. Jedna od ključnih dilema jeste da li će se koalicija NADA i formalno uključiti u grupaciju Srbija protiv nasilja.

Foto: Printskrin Tviter
 

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, koji je deo koalicije NADA, izrazio je priličnu skepsu povodom Đilasove ideje. On je izjavio da je još rano da se priča ko će s kim učestvovati i naglasio da su izborni uslovi ključno pitanje. Kako je rekao, videće se u odnosu na uslove da li je najbolja opcija da koalicija NADA ponovo izađe samostalno na izbore "ili dolaze u obzir neke druge opcije".

Đilasovu ideju pokušava da koriguje i kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, koji smatra da bi za izbornu pobedu Srbija protiv nasilja trebalo da usaglasi blizak zajednički nastup s koalicijom NADA.

- Ne smemo nijedan glas da izgubimo i zato moramo da mislimo i na to da se ljudima kojima je bliža konzervativna i desna politika ponudi da glasaju za opoziciju koja nije u saradnji s Vučićem - izjavio je Lazović, prenosi Beta. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ne pravi nikakve ideološke uslove za ujedinjavanje protiv vlasti i za njega su, kako kaže, svi dobrodošli ako iskreno žele da smene vlast.

Imperativ

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kurir da je sad u opozicionim redovima suštinska dilema kako nastupiti na novim beogradskim izborima.

Printscreen Kurir TV
 

- Oni imaju imperativ da ostanu na okupu iako je reč o raznolikim strankama ne samo u ideološkom smislu već i u organizacionom. Jedina tačka u kojoj se oni okupljaju jeste da se ruši Vučić i to je konstanta koja će, uprkos neuspehu na prethodnim izborima, ostati i na ovim. Ovde se samo postavlja pitanje da li će koalicija NADA prići i formalno koaliciji Srbija protiv nasilja, u kojem kapacitetu će to učiniti inicijativa Proglas i kako će se ponašati ostale manje stranke - kaže Vuletić.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da se iz poruka opozicionih lidera može zaključiti da oni, u nedostatku konkretnih političkih ideja, traže rešenje od miliona dolara.

Printscren TV Tanjug
 

- Preciznije rečeno, traže sve načine kako da dođu do beogradske kase, odnosno drugog po veličini budžeta u Srbiji. Umesto da lider opozicije, kao što politička praksa nalaže, bude i kandidat za gradonačelnika, izgleda da opozicija traži kandidata koji je foto-robot istraživanja javnog mnjenja. Ujedinjenje u politici dešava se uglavnom oko političke ideje. Ono što se u opozicionim redovima dešava jeste ujedinjenje protiv političke ideje, odnosno ujedinjenje protiv Aleksandra Vučića i SNS. Jer Srbija protiv nasilja i Novi DSS teško da mogu da pronađu zajedničku političku tačku povezivanja, osim ideje da su protiv SNS - smatra Barac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike